Zdravlje

Roditelji genetski prenose djeci svoje loše navike

Pušenje, alkoholizam i nepravilna ishrana i mnoge druge loše navike, čak i one kojih smo se davno riješili, "prenose" se sa roditelja na djecu putem DNK, tvrde australijski naučnici.

Studija naučnika sa Univerziteta u Adelaidi, objavljena u časopisu "Science", otkriva da ambijentalni faktori i zdravlje roditelja prije začeća imaju mnogo veći uticaj na budućnost djeteta nego što se dosad mislilo.

"Postoje nepobitni dokazi da osim gena, jajne ćelije i spermatozoidi prenose genetsko pamćenje koje se tiče loših navika, kao što je pušenje, alkoholizam, pogrešna ishrana, čak i ona kada je dotična osoba davno raskrstila s njima", rekla je vođa istraživanja Sara Robertson, koja je proučila najautoritativnije studije na tom polju.

"Zdravlje novorođenčadi počinje od roditelja", istakla je ona, a prenosi agencija Ansa.

Poslednjih 10 godina naučnici su pratili način na koji se ćelijska memorija prenosi na potomstvo putem epigenitike, tj. sposobnosti ambijentalnih uslova da aktiviraju, odnosno dezaktiviraju izraz gena, bez promjene DNK i genetskog koda.

"Ranije se smatralo da to nije važno, da rođenje predstavlja novi početak. Istina je, međutim, da dijete ne nastaje ni iz čega. Ono sa sobom nosi 'zaostavštinu' stila života roditelja koja može da oblikuje razvoj fetusa i novorođenčeta", zaključila je australijska naučnica.

izvor: Ansa

Komentari
Blog