Zanimljivosti

Sedam genijalaca koji su predvidjeli budućnost, a među njima je i Tesla

Iako smo skloni da tvrdimo da je “nemoguće predvidjeti budućnost”, činjenica je da je u istoriji bilo ljudi koji su - bilo slučajno, bilo zahvaljujući nekoj vrsti kosmičke inteligencije - iznijeli smjela predviđanja koja su se obistinila.

1. Pisac Herbert Džordž Vels, koji se proslavio zahvaljujući naučno-fantastičnim romanima, predvidio je još 1914. godine proizvodnju atomske bombe, koja je izmišljena tek 1942. godine.

U svom romanu “Oslobođeni svijet: priča o čovječanstvu” on čak koristi termin “atomska bomba”.

2. Nikola Tesla je 1919. godine predvidio uvođenje SMS-poruka. On opisuje “aparat” koji bi služio za “prenošenje bežičnih poruka širom svijeta”.

3. Davne 1865. godine autor romana “Putovanje na Mesec” Žil Vern predvidio je slijetanje misije “Apolo” na Mjesec. On je predvidio ne samo da će misija biti lansirana iz Floride, već i da će posadu broda činiti tri astonauta.

On je takođe rekao da “tamo vlada bestežinsko stanje”, iako će nauka to tek kasnije potvrditi, kao i tačne koordinate slijetanja na Mjesec (27 stepeni 7 minuta sjeverne geografske širine i 5 stepeni 7 minuta zapadne geografske širine).

4. Britanski pisac i pronalazač Artur Klark predvidio je pojavu ajpeda.

Da li ste zapazili scenu u filmu “2001 - Odiseja u svemiru” (snimljenu po njegovom romanu) u kojoj astronauti doručkuju i govore sa sprave koja nevjerovatno podsjeća na ajped?

5. Godine 1898. pisac Morgan Robertson predvidio je katastrofu Titanika u svojoj kratkoj priči “Uzaludnost ili brodolom Titana”, 14 godina prije nego što se dogodila.

6. Rejmond Kerzvajl, sadašnji direktor inženjerskog odjeljenja u kompaniji “Gugl”, predvidio je zadivljujuće mnogo događaja, između ostalog i raspad Sovjetskog Saveza do 1991, kao i prvu pobjedu računara nad šahovskim šampionom najkasnije do 2000. Oko 89 od 108 njegovih predviđanja su se obistinila.

izvor: Blic.rs

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog