Republika Srpska

Koliko su bogati penzioneri u RS?

BANjALUKA - Najviša penzija koja se isplaćuje u Republici Srpskoj iznosi 1.687 KM, i prima je dvadesetak penzionera.

Najveća penzija iznosi pet prosječnih penzija u Srpskoj ili deset najmanjih. Takođe za najveću penziju u Srpskoj se može i skoro napuniti potrošačka korpa koja iznosi oko 1.800 maraka.

Kada se govori o „većim“ penzijama, kako su potvrdili „Novostima“ u FPIO RS, tu se smatraju sve penzije preko 1.000 KM i takvih se isplaćuje svaki mjesec oko 400.

Kada se ove cifre uporede sa ukupnim brojem penzionera, koji iznosi 247.000 u RS, onda se vidi koliko je malen postotak onih sa „velikim“ penzijama u Srpskoj i da je manje i od jednog postotka svih penzionera.

Prema podacima FPIO RS najveću penziju u RS u iznosu od 1.687 KM prima korisnik koji je bio zaposlen u oblasti bankarstva i carina iz Banjaluke.

Na drugom mjestu sa 1.685 KM je korisnik koji je bio zaposlen u bankarstvu i takođe je iz Banjaluke.

Zatim slijedi korisnik koji je radni vijek proveo u državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju sa 1.598 maraka.

Listu od „top pet“ penzionera u Srpskoj zatvaraju korisnik sa 1.420 KM koji je bio zaposlen u pravosuđu i korisnik koji je bio zaposlen u Ministarstvu odbrane BiH, (komponenta RS) sa 1.284 KM.

Tihomir Joksimović, portparol FPIO RS, kaže za „Novosti“ da su korisnici sa najvećim iznosom penzije najčešće imali staž osiguranja u većim i razvijenijim privrednim i administrativnim centrima.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, kaže za „Novosti“ da je su velike penzije teško ostvarive za radnike u RS, jer poslodavci mnoge prijavljuju na minimalac.

Dalje, prema njegovim riječima, u Srpskoj 70 odsto penzionera prima prosječnu penziju od 331 marke dok samo 30 odsto ide preko ovog iznosa.

- Mi danas u Srpskoj možemo reći da će veću penzuju preko 500 maraka imati samo oni koju su bili u politici odnosno državnim institucijama ili bankarskom sektoru. Tu se doprinosi uplaćuju na puni iznos. Kada govorimo o privredi i privatnom sektoru, tu su radnici zadovoljni i kada su prijavljeni na minimalcu od 370 maraka, a to opet znači i malu penziju u starosti - pojašnjava Rakulj.

Takođe, on dodaje da su penzije koje iznose preko 1.000 maraka i koje se sada isplaćuju u RS u suštini zarađene u bivšoj državi SFRJ. 

PRIMAMLjIVA ZANIMANjA

Prema podacima FPIO RS, penziju natprosječnog iznosa za Republiku Srpsku imaju najčešće korisnici koji su imali staž osiguranja u oblasti finansija odnosno bankari i druge finansijske organizacije, bankarskog i berzanskog posredništva, telekomunikacija, elektroprivrede. Tu su i zaposleni u pravosudnim institucijama, univerzitetski profesori, pojedini ljekari i osobe koje su imale zaposlenje u državnim organima.

MJESEČNO 77 MILIONA MARAKA

Kada se govori o ciframa za isplatu penzija, tako je FPIO RS u julu za penzije isplatio 77,4 miliona KM u neto iznosu, odnosno 78,6 miliona KM u bruto iznosu. Iznos prosječne penzije za puni staž osiguranja iznosio je 482,46 KM, što čini 57,64 odsto od prosječne plate isplaćene u Srpskoj za jul. Prosječna penzija za jul iznosila je 330,94 KM i predstavlja 39,53 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj. Iznos najniže penzije za minimalan staž od 15 godina je 169,34.

izvor: Novosti

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog