Banja Luka

Radijatori topliji na Kočićevom vijencu i Starčevici

Najvažniji dio opreme za izgradnju mini-kotlovnice u naselju Kočićev vijenac stigao je juče u preduzeće "Kosmos", gdje će biti i postavljena, a narednih dana očekuje se da oprema stigne i za kotlovnicu na Starčevici.

Direktor "Toplane" Mićo Milovanović rekao je da će do početka grejne sezone na području grada biti izgrađene obje mini-kotlovnice.

Kotao je već postavljen, a u narednim danima stići će još opreme koja će biti postavljana u kontinuitetu - kazao je Milovanović.

Podsjetio je da od potpisivanja ugovora za isporuku opreme sa firmom "TPK orometal" iz Hrvatske nije prošlo ni 90 dana, a oprema je stigla, dok je veliki posao urađen i na građevinskim radovima.

Iako smo praćeni velikim vremenskim neprilikama, sigurno ćemo u predviđenoj dinamici izgraditi ove dvije rejonske kotlovnice - rekao je Milovanović.

Pojasnio je da je snaga kotlovnice na Kočićevom vijencu šest megavata, dok će kotlovnica na Starčevici biti jača.

Tamo će biti postavljena dva kotla, jedan od šest, a drugi od četiri megavata - rekao je Milovanović.

U "Toplani" tvrde da će izgradnjom kotlovnica nestati problemi u vezi sa isporukom toplotne energije u pomenutim dijelovima grada.

Ovu grejnu sezonu dočekaćemo spremniji nego ranijih godina - istakao je Milovanović.

Načelnik Odjeljenja za privredu u Gradskoj upravi Radenko Komljenović rekao je da će izgradnja kotlovnice unaprijediti kvalitet grijanja u tom dijelu grada, ali i doprinijeti uštedi kada je u pitanju energent.

Opredijelili smo se da započnemo revitalizaciju toplovodnog sistema grada. Jedna od prvih faza su upravo ove periferne kotlovnice i ovaj program ćemo nastaviti i u narednim godinama - kazao je Komljenović.

Prema njegovim riječima, ako sve bude išlo predviđenom dinamikom, 15. oktobra oba postrojenja biće u pogonu.

Energent

Mini-kotlovnice u naseljima Kočićev vijenac i Starčevica kao energent upotrebljavaće drvnu masu.

"Toplana" je do sada koristila mazut, a ove dvije mini-kotlovnice koristiće drva sječku - kazao je Mićo Milovanović. Za izgradnju tih kotlovnica emisijom obveznica "Toplane" kod IRB-a obezbijeđeno je devet miliona maraka.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog