Zanimljivosti

Vrh na koji se niko nikada nije popeo!

Pored okeana, malo je mjesta na kopnu na koje ljudska noga nije kročila i koja nisu istražena. Ovo je priča o jednom takvom mjestu, vrhu Gankar Puensum na Himalajima, koji se nalazi u državi Butan, koji je do dan danas ostao neosvojen, uprkos brojnim pokušajima

Guankar Punesum je zaista mjesto za koje se vezuju čuda i mnogobrojne misterije. Јetiji, duhovi, magnetske anomalije i čudni nestanci, sve ovo se vezuje za ovaj vrh i postavlja se pitanje kakve sve još tajne krije. Nažalost, za sada niko nema odgovor na to pitanje, a da li će ostati tako – vidjećemo.

Vrh se nalazi na granici Butana sa Kinom, pripada Himalajima i visok je 7.570 metara i zvanično važi za najviši neosvojeni vrh na svijetu. Kada uzmemo u obzir da je 20 najviših vrhova osvojeno još prije 1975. godine, onda je činjenica da Guankar Puensum odolijeva još fascinantnija.

Ovaj vrh je uvijek bio svojevrsna enigma za sve, počevši od svoje lokacije, pa do visine. Ranije mape su bile veoma neprecizne, pa je bilo jako teško ne samo odrediti visinu ovog vrha, nego ga uopšte i locirati. Starije ekspedicije su imale veliki problem da ga pronađu uopšte. Danas se zna da geografski pripada državi Butan, to jest nalazi se na granici Butana i Kine, gde Kina polaže pravo samo na granicu koju je usjekla kroz sjeverni dio ove planine.

Kako civilizacija napreduje i kako se tehnologija razvija, tako nam svet postaje sve manji i manji. LJudska želja za istraživanjem i osvajanjem je nezaustavljiva, ali je vrh Guankar Puensum na Himalajima uspješno odolio tome.

Otežavajuća okolnost bila je i ta da je do 1983. godine planinarenje u Butanu bilo zabranjeno, zbog želje za očuvanjem prirode i tradicije naroda ove države, jer su vjerovali da se duhovi i njihove svetinje nalaze i žive u ovim planinama. Kada je Butan konačno otvorio svoja vrata turistima i planinarima, ne čudi da je većina upravo odabarala ovaj vrh za svoju “metu" i predmet osvajanja.

U narednim godinama 4 ekspedicije su krenule u osvajanje Guankar Puensuma, ali neuspješno. Neke su odustajale zbog loše opremljenosti, a neke zbog nepristupačnog terena ili zbog nevjerovatnih temperaturnih promjena. Neko bi rekao kao da planina nije željela da bude osvojena. Vlasti Butana su popustile pod pritiskom stanovništva i 1994. godine zabranile ekspedicije na ovaj vrh. Јedna japanska ekspedicija je pronašla rupu u zakonu i krenula u osvajanje sa kineske strane, i zahvaljujući odličnoj opremljenosti dospjela je do visine od 7535 metara, ali je Guankar i dalje ostao neosvojen.

Izvor: RTRS

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog