Zanimljivosti

Kojim lekcijama o roditeljstvu nas uče filmovi? (Video)

Ove nedjelje proslavljeno je 50 godina od premijere filma “Meri Popins”. Iako decenijama stare, njene tehnike vaspitavanja djece roditelji i danas vole i cijene. Postavlja se pitanje da li filmovi mogu uticati na to kako vidimo roditeljstvo?

Merin strog ali simpatičan način vaspitavanja djece pokazao se kao uspešan tamo gdje roditelji i brojne dadilje prethodno nisu imali uticaja – sobe su sređene, kreveti namješteni, a svaka kućna obaveza ima svoju veselu stranu, piše BBC. 

“Meri sa sobom donosi organizaciju i sve dolazi na svoje mjesto. To je vrlo korisna i efektna lekcija”, izjavio je Berni Vuder, psihoanalitičar, koji “terapiju filmovima” koristi u okviru liječenja pacijenata. 

Vuder je jednom od pacijenata preporučio film “Gospođa Dautfajer”, u kojem Robin Vilijams igra oca koji je nakon razvoda izgubio starateljstvo nad svojom djecom. Vođen velikom željom da ih vidi, prerušava se u stariju damu sa škotskim akcentom i dobija posao njihove dadilje.

“Taj film zaista je pomogao jednom od mojih klijenata jer izražava isti nivo frustracije koji je on osjećao – rješenost da učini bilo šta samo da bi opet vidio svoju djecu”, dodaje Vuder. Naravno, tako nešto nemoguće je izvesti u pravom životu, ali film nudi lekciju o bliskosti. 

"Filmovi su izvanredna sredstva za učenje, ključno je prepoznavanje osećanja ili atmosfere. Potrebno je da sjednete, gledate i razmislite o tome.” 

Prema Sari Okvel-Smit, stručnjaku za roditeljstvo, najbolju lekciju nudi Diznijev film “U potrazi za Nemom”. 

“To je divan primjer samohranog roditelja ili, tačnije, oca koji sam odgaja svog sina od rođenja – nešto što se rijetko može videti na filmu”, kaže ona. “Na početku filma, Nemov otac je ono što zovemo “helikopter-roditelj” – konstantno je oprezan, bdi mu nad glavom i uskraćuje mu slobodu. Mislim da film vrlo dobro pokazuje kako navedeni stil roditeljstva nije dobar tj. da niko ne može da garantuje da se, i pored sve brige, neće dogoditi neka nezgoda. U toku filma Nemo će pokazati da je pun samopouzdanja i sposoban da se sam suoči sa izazovima, što je odraz sjajnog roditeljstva.”

“Gospođa Dautfajer” i “Meri Popins” nisu jedini filmovi koji se bave ulogom dadilje u životu djece. Evo nekoliko filmova sa sličnom tematikom:

“Mr Nanny” (1993) – Halk Hogan vodi računa o dvoje nedisciplinovane djece čiji rastrojeni otac udovac skoro nikada nije prisutan.

“The Pacifier” (2005) - Vin Dizel brine o petoro djece čiji je otac poginuo.

“Dadilja Mekfi” (Nanny McPhee, 2005) – Ema Tompson pomaže udovcu da izađe na kraj sa sedmoro neposlušne djece. Uz pomoć magije i discipline, promijeniće njihov život, a u međuvremenu i sebe.

“Jack and Sarah” (1995) – Ričard Grant je udovac čija je supruga preminula na porođaju. Pogođen bolom, zapostavlja roditeljske dužnosti, sa kojima se kasnije suočava uz pomoć dadilje Ejmi.

“The Nanny Diaries” (The Nanny Diaries, 2007) - Skarlet Johanson radi kao dadilja za porodicu čiji je sin zapostavljen. Uprkos tome što je otpuštena, izmijeniće živote djeteta i majke.

izvor: B92
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog