Vijesti

Kampanja - "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas"

Auto-moto savez Republike Srpske, u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova, saobraćaja i veza i prosvjete i kulture počeće od ponedjeljka, 1. septembra, preventivnu kampanju "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas", kojom će se uticati na vozače da povećaju oprez zbog početka školske godine, te edukovati učenici, roditelji i nastavnici o pravilnom ponašanju u saobraćaju.

Ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić rekao je da su pripadnici MUP-a prije početka školske godine provjerili infrastrukturu i saobraćajnu signalizaciju oko svih školskih objekata, te dali preporuke i smjernice lokalnim zajednicama. 

"U narednom periodu povećaćemo broj policijskih službenika u blizini škola kako bi preventivno uticali na smanjenje brzine vozača", rekao je Jovičić u banjalučkoj Osnovnoj školi "Ivo Andrić". 

On je dodao da su pripadnici MUP-a sa ostalim institucijama obavili i kontrolu tehničke ispravnosti autobusa za prevoz učenika, te određeni broj vozila isključili iz saobraćaja, a određenima naložili tehničku popravku. 

"Imajući u vidu koje opasnosti prate djecu na putu od kuće do škole, u drugoj polovini septembra ćemo sa školskim rukovodstvima i lokalnim zajednicama održati i niz predavanja najmlađim učenicima o ponašanju u saobraćaju", najavio je ministar Jovičić. 

On je podsjetio da je ove godine u Republici Srpskoj u saobraćajnoj nesreći u Šamcu smrtno stradalo jedno dijete, dok su u prethodnoj godini zabilježena dva takva smrtna slučaja. 

Ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija rekao je da je bezbjednost učenika na prvom mjestu. 

On je podsjetio da, bez obzira na stanje pojedinih objekata, nastava počinje u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj. 

"To znači da mi kao društvo pokazujemo sposobnost, kreativnost, organizovanost da i poslije teških trenutaka nakon poplava počnemo nastavni proces u bezbjednom okruženju", rekao je Mutabdžija. 

On je dodao da su u pojedinim školama na snazi alternativni programi koji su u potpunosti usaglašeni sa nastavnim planom i programom. 

Generalni sekretar Republičkog auto-moto saveza Ranko Babić precizirao je da je ova organizacija izradila video-spot koji se već emituje, radio džingl, uputstvo za roditelje o pripremi djece za samostalno i bezbjedno učešće u saobraćaju, te letak i bilbord za vozače, kojim se vozači podsjećaju da će od 1. septembra biti mnogo više djece na ulicama. 

"Ovu priliku koristimo da vozače podsjetimo da je sada na njima najveća odgovornost", rekao je Babić. 

On je dodao i da Auto-moto savez, u saradnji sa osnovnim školama, djecu priprema za republičko takmičenje "Djeca u saobraćaju", te da su u većini škola formirane saobraćajne sekcije. 

"Pozivamo i onaj mali broj škola koje to nisu uradile da pronađu nastavnike da vode te sekcije, jer će oni u Auto-moto savezu imati dobrog pomagača u tom poslu", rekao je Babić. 

On je izrazio nadu da će uskoro biti završen i pravilnik o školskim saobraćajnim patrolama, koje bi trebalo da budu uspostavljene uz pomoć saobraćajne policije. 

Direktor banjalučke Osnovne škole "Ivo Andrić" Željka Opačić rekla je da saradnja sa roditeljima u pogledu bezbjednosti učenika neće izostati ni ove godine. 

Kampanja "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas" trajaće do 30. septembra. 

Izvor: Srna.rs
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog