Vijesti

Slučaj "Medikus"

Doktor Smrt pronađen u Holandiji!

Lociran turski hirurg Jusuf Sonmez za koga je tužilac Euleksa Džonatan Ratel zatražio raspisivanje crvene Interpolove potjernice. Osuđen za trgovinu organima otetih Srba sa Kosmeta

Jusuf Sonmez, koji je pred Okružnim sudom u Prištini osuđen za organizovani kriminal, trgovinu organima i nezakonite operacije na Srbima i osobama drugih nacionalnosti, lociran je u Holandiji, potvrđeno je „Novostima“ u Tužilaštvu za ratne zločine. Tužilac Euleksa Džonatan Ratel zatražio je raspisivanje crvene Interpolove pjoternice za ovim turskim doktorom, koji je do sada izbjegao da bude izručen vlastima na Kosovu.

Sonmez je bio glavnooptuženi u slučaju ilegalnih transplantacija bubrega u klinici „Medikus“, gdje je bio glavni hirurg i jedan od vođa kriminalne grupe koja se bavila nelegalnim presađivanjem bubrega. On je uhapšen početkom januara 2011, u Istanbulu, ali je poslije saslušanja, u roku od 24 sata, pušten uz kauciju.

Sljedeće saznanje u vezi sa njegovim prebivalištem jeste da živi u Južnoafričkoj Republici. U ovoj zemlji boravio je donedavno, prema riječima Vladimira Vukčevića, srpskog tužioca za ratne zločine. Od tada mu se gubi svaki trag. Kako „Novosti“ saznaju iz srpskog tužilaštva za ratne zločine, ovaj bjegunac pronađen je u Holandiji.

Osim pronađenog hirurga osuđenika, ozloglašenom bandom rukovodili su i Moša Harel, uhapšen maja 2012. u Izraelu, i vlasnik pomenutog medicinskog objekta Ljutfi Derviši.

Cijeli „slučaj ‘Medikus’“ otkriven je još 2008. godine. Tada je turski državljanin kome je prethodno na pomenutoj klinici izvađen bubreg bio malaksao na prištinskom aerodromu „Slatina“ samo sa dokumentima „Medikusa“, što je izazvalo sumnju kod radnika obezbjeđenja. Zatim je specijalni izvjestilac Savjeta Evrope Dik Marti pomenuo „slučaj ‘Medikus’“ u svom izvještaju iz 2010. godine. Na osnovu tog dokumenta kasnije je formiran specijalni istraživački tim EU na čelu sa tužiocem Klintom Vilijamsonom. Ovaj američki tužilac prije mjesec dana predstavio je svoj izvještaj u Briselu. U njemu se navodi da je vrh Oslobodilačke vojske Kosova učestvovao u zločinima protiv čovječnosti - ubistvima, otmicama, mučenjima otetih Srba, Roma i drugih nealbanaca.

Takođe, Sonmez je u „žutoj kući“ u Albaniji vadio organe Srbima, Romima i nelojalnim Albancima otetim na Kosovu.

Izvor: novosti.rs

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog