Svijet

Fudbal gurnuo Brazil u recesiju

Brazilska privreda je u drugom tromjesečju uronila u recesiju, prvi put od globalne finansijske krize 2009, što je posljedica oštrog pada investicija i Svjetskog prvenstva u fudbalu, koje je narušilo poslovnu aktivnost.

Najveća južnoamerička privreda pala je u drugom tromjesečju 0,6 odsto u odnosu na prethodni kvartal, kada je bruto domaći proizvod oslabio 0,2 odsto, što znači da je zaronila u recesiju, koja se definiše kao pad privrede dva tromjesečja zaredom.

U drugom tromjesečju su investicije pale za oštrih 5,3 odsto, što je njihov najveći pad od 2008, dok je industrijska proizvodnja skliznula 1,5 odsto, već četvrti kvartal zaredom, piše Jutarnji list.

Poslovna aktivnost usporila je, kažu analitičari, i zbog održavanja Svjetskog fudbalskog prvenstva u junu i julu, jer su mnogi gradovi dane odigravanja utakmica proglasili neradnim kako bi spriječili saobraćajne gužve i ostale logističke probleme.

Pojačana potrošnja turista zbog fudbalskog prvenstva nije mogla spriječiti pad privrede.

"U tom periodu je bilo više slobodnih dana nego inače, dok su mnogi tradicionalni brazilski turisti, koji nisu htjeli da svoj odmor provedu u gužvi sa navijačima, izabrali druge destinacije", izvještava BBC iz Rio de Žaneira.

izvor: Jutarnji list

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog