Vijesti

Mogerini: Voljela bih da znam šta će biti u BiH

Politiku proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan treba nastaviti, ali konkretni koraci u procesu zavise od reformi u zemljama kandidatima, poručila je danas novoimenovana šefica evropske diplomatije Federika Mogerini poslanicima Evropskog parlamenta.

“Malo je mjesta u Evropi gde EU igra tako važnu ulogu kao što je to Zapadni Balkan”, rekla je Mogerini obraćajući se članovima Spoljnopolitičkog komiteta EP u Briselu i dodala da je proceš proširenja ne samo prioritet, nego srž politike EU.

Ona je podsjetila da je nedavno obišla sve glavne gradove u regionu kako bi potvrdila da je proširenje prioritet šestomjesečnog italijanskog predsedavanja EU i najavila da će u Rimu uskoro biti upriličen sastanak Italije, Srbije i Albanije na visokom nivou.

Mogerini je dodala da se tokom posjete Beogradu i Prištini vidjela da u oba grada postoji jaka politička volja da se dijalog o normalizaciji odnosa nastavi, a dosadašnji dogovori primjene.

Aktuelna ministarka inostranih poslova Italije, koja će na funkciju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost stupiti 1. novembra, je ukazala da konkretni koraci u procesu proširenja zavise od reformi u zemljama kandidatima, i pri tom se posebno osvrnula na Bosnu i Hercegovinu.

“Voljela bih da znam šta će biti u Bosni nakon oktobarskih izbora, a vjerujem da bi i tamnošnji narod to volio da zna”, rekla je Mogerini odgovarajući na poslaničko pitanje i izrazila nadu da će se poslije izbora pristupiti ustavnim reformama.

Govoreći o Makedoniji, ona je ukazala da ne samo Skoplje, već i drugi moraju da pokažu političku volju da se spor oko ustavnog imena okonča.

“Da imam ideju kako da se taj problem riješi, dobila bih Nobelovu nagradu”, rekla je italijanska ministarka.

Govoreći o izgradnji ''Južnog toka'', koji Italija podržava, Mogerini je ukazala da bi taj gasovod mogao da znatno doprinese energetskoj bezbjednosti EU, ali da mora da ispuni sve tehničke i političke uslove.

“Nemojmo se zavaravati, to je i politički problem jer se politička situacija promijenila zbog ruske agresije na Ukrajinu”, poručila je ona.

Mogerini će se krajem ovog mjeseca još jednom pojaviti u EP kako bi zvanično predstavila svoj program, a poslanici će nakon toga glasati o njenom imenovanju.

izvor: Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog