Tehnologija

„Boingov“ laser obara letjelice i rakete

Laserski sistem koji „Boing“ razvija za američku vojsku sada se uspješno pokazao i u nepovoljnim vremenskim uslovima. HEL MD je bez problema obarao bespilotne letjelice, rakete i minobacačke granate kalibra 60 milimetara.

Test na Floridi sproveden je po veoma vjetrovitom i maglovitom vremenu, što je bilo ključno kako bi se simulirali uslovi na moru, saopštio je „Boing“.

HEL MD (High Energy Laser Mobile Demonstrator) koristio je na testu laser snage 10 kilovata, mnogo slabiju verziju od one koja je planirana, kako bi oborio više od 150 meta iznad vazduhoplovne baze „Eglin“ na Floridi.

Laičkim riječnikom, laser stvara izuzetno snažan i fokusiran snop svjetlosti koji konstantno prati metu u pokretu. Svjetlost se u ovom slučaju pretvara u toplotu, koja poslije određenog vremena ili potpuno uništava metu ili je onesposobljava.

Američka vojska i „Boing“ (koji je dobio 36 miliona dolara za razvoj sistema) rade na ovom oružju već nekoliko godina.


Litijum-jonske baterije koje daju energiju laseru napajaju se iz dizel-generatora snage 60 kilovata, što znači da ukoliko se rezervoar stalno puni, HEL MD bi u teoriji mogao da obara mete koliko god je to potrebno.

Sistem koristi teleskop i infracrvenu kameru kako bi locirao mete, a „Boing“ je dizajnirao HEL MD tako da su samo dva čovjeka potrebna za njegovo funkcionisanje – vozač i operater sa laptopom i kontrolorom nalik onom na konzoli Xbox.

Sljedeći korak biće da se snaga lasera pojača na 50 do 60 kilovata, što će znatno poboljšati efikasnost, jer će biti potrebno daleko manje vremena da sistem uništi rakete, artiljerijske granate ili letjelice.

HEL MD se ne očekuje u vojnoj upotrebi najmanje još nekoliko godina.

Inače, razvoj laserskog sistema povjeren je "Boing Defence, Space & Security", jednom od najvećih svjetskih proizvođača odbrambenih vojnih sistema, i najvećem svjetskom proizvođaču vojnih letjelica.

Kompanija posluje u okviru „Boinga“, a vrijedna je 33 milijarde dolara, sa 56.000 zaposlenih.

Izvor: RTS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog