Tehnologija

Apple predstavio iPhone 6, svoj prvi "fablet" i sat

„Drago nam je što danas možemo da najavimo najveći tehnološki napredak iPhonea“, riječi su kojima je Tim Kuk započeo prezentaciju na kojoj su predstavljeni novi iPhone uređaji. Apple je na današnjoj konferenciji predstavio dugoočekivane iPhone uređaje, tačnije, dva uređaja – jedan sa većim i jedan sa manjim ekranom – iPhone 6 i iPhone 6 Plus.

iPhone 6 ne posjeduje jasne ivice, a staklo se savija oko oboda kako bi se sastalo sa aluminijumskim kućištem. iPhone 6 posjeduje debljinu od 6,9 mm dok je iPhone 6 Plus debeo 7,1 mm - u pitanju su najtanji uređaji koje je Apple do sada napravio. Kompanija je sa novim telefonima predstavila i novi čip – A8 (dual core 1.4GHz). U pitanju je druga generacija 64-bitnog čipa A7 predstavljenim sa modelom iPhone 5S. iPhone 6 posjeduje 1GB RAM-a, dok će 6 Plus dolaziti sa 2GB RAM-a.

Beta/AP Photo/Marcio Jose Sanchez

A8 čip je do 25 odsto brži kada je brzina procesiranja u pitanju i nudi 50 odsto bržu grafiku, pritom donoseći energetsku efikasnost koja je za 50 odsto bolja u odnosu na prethodnika. Sve ovo znači da je novi iPhone 50 odsto brži od svog prethodnika, dok je grafika 84 puta brža.

Kompanija je predstavila i obavljanje glasovnih poziva uz pomoć WiFi mreže u slučajevima kada je internet bežični signal bolji od signala telefona.

Kada je kamera u pitanju, iPhone posjeduje 8MP iSight kameru sa ƒ/2.2 blendom i potpuno novim senzorom, kao i Focus Pixel – tehnologiju koja je do sada mogla da se nađe isključivo na profesionalnim DSLR aparatima.

Oba uređaja mogu da snimaju 1080p video sa 30 i 60 frejmova po sekundi, kao i usporeni video sa 120 i 240 frejmova po sekundi.

Kada je cijena u pitanju, iPhone 6 će koštati 199 dolara (16GB), 299 dolara (64GB) i 399 dolara (128GB) uz dvogodišnji ugovor, dok će iPhone 6 Plus koštati 100 dolara više u svakoj konfiguraciji. Isporuke počinju 19. septembra.

Kompanija je predstavila i Apple Pay, potpuno novi sistem plaćanja putem mobilnog uređaja. Sve što je potrebno da bi se kupio proizvod jeste prelazak prsta preko čitača otiska prstiju.

Apple je potvrdio i postojanje NFC-a, ali i novog čipa nazvanog Secure Element koji vrši enkripciju svih podataka.

Apple je predstavio i “potpuno novi proizvod koji će redefinisati ono šta ljudi žele od ove kategorije uređaja” – Apple Watch pametni sat.

 “Nismo željeli da uzmemo interfejs iPhonea i samo ga smanjimo pošto bi to izgledalo užasno. Umjesto toga, sa strane uređaja postoji brojčanik koji uključuje LED i fotodiode i koje mehanički pokret pretvaraju u digitalne podatke!" - rekao je Tim Kuk.

To znači da ukoliko pritisnete ovu “krunicu” vratićete se na početni ekran, a uz pomoć nje možete da obavljate i brojne druge funkcije.

Aplikacije su dizajnirane za „laganu“ interakciju tako da korisnicima na raspolaganju neće biti kompletne aplikacije.

Beta/AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Notifikacije su suptilne, tako da će moći da im se pristupi prostim podizanjem zgloba, a tu je i integracija sa Siri, ali na osnovnom nivou.

Ukoliko zatražite lokaciju određenog mjesta, mape na satu će vas tamo odvesti uz blago taktilno obavještavanje pri svakom skretanju. Apple Watch će korisnicima takođe dozvoliti da pregledaju slike, najvjerovatnije one koje se nalaze na iCloudu, a prisutan je i Apple Pay. Cijena Apple Watcha kreće od 349 dolara i u prodaji će se naći početkom 2015. godine.

Izvor: b92.net

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog