Republika Srpska

Proizvodnja soje - razvojna šansa Srpske

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić ocijenio je da je za Srpsku od velikog značaja manifestacija "Dani polja soje", s obzirom na činjenicu da je poljoprivreda jedna od strateških razvojnih pravaca Republike.

Komić, koji je danas prisustvovao manifestaciji "Dani polja soje" u Aleksandrovcu kod Laktaša rekao je Srni da je na manifestaciji predstavljeno nekoliko statističkih ogleda koji trebaju dati odgovore na neka pitanja u vezi sa izazovima koji se postavljaju pred proizvodnju soje i izbor određenih sorti. 

"Riječ je o tome da se, s obzirom na klimatske promjene, razmatraju mogućnosti i načini kako da se prevaziđe taj problem, razmatra se problem upotrebe herbicida i đubriva, da bi se dobile najbolje sorte soje", istakao je Komić. 

On je rekao da je sve skupa vezano za izuzetne potencijale koje Republika Srpska ima u proizvodnji soje i koji mogu u narednom periodu biti od izuzetnog značaja, ne smo za poljoprivredu, već i za privredu Republike Srpske u cjelini. 

"Tu je riječ o problemu uvoza genetski modifikovane soje, koja se nerado prihvata kod nas i u Evropi, a nedostaju velike količine soje, jer Evropa proizvodi svega pet odsto soje za svoje potrebe. To znači da proizvodnja soje može biti razvojna šansa Republike Srpske", zaključio je Komić.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog