Zanimljivosti

Kitovi ispred Šibenika!

Službenici šibenske pomorske policije u utorak su u području šibenskih ostrva snimili pet ulješura, najveće vrste iz grupe kitova zubana, saopštio je večeras Plavi svijet, institut za istraživanje i zaštitu mora, koji je naknadno dobio informaciju da su ulješure opažene i pored Visa.

Uprkos svojoj veličini, ulješure su za ljude potpuno bezopasne, ali s obzirom na to da su vjerovatno uznemirene jer se nalaze u zatvorenom i plitkom prostoru, ta nevladina organizacija moli građane da im se ne približavaju kako zbog straha i uznemiravanja ne bi uzrokovali njihovo slučajno nasukavanje.

Riječ je o životinjama koje inače obitavaju u velikim dubinama pa im u slučaju ulaska u kanale između jadranskih ostrva prijeti opasnost od nasukavanja i ugibanja, napominje Plavi svijet. Populacija koja obitava u Sredozemnom moru prema procjeni broji manje od 2500 jedinki zbog čega se ta vrstu smatra ugroženom.

Ulješure u Sredozemlju, koje se genetički razlikuju od najbliže populacije u Atlantiku, direktno su ugrožene zbog zaplitanja u ribarske mreže i sudara s brodovima. Zbog malog broja mladunaca koje ženka može imati tokom života, smrtnost koju danas uzrokuju mreže i brodovi nije održiva te broj ulješura i dalje opada.

Posljednje masovno nasukavanje ulješura, njih sedam, dogodilo se 11. decembra 2009. na južnom dijelu italijanske obale Jadrana, dok se jedino dokumentovano masovno nasukavanje u hrvatskom dijelu Jadrana dogodilo 15. avgusta 1853. kada se šest životinja nasukalo kod Novigrada u Istri.

Odrasli mužjaci mogu doseći i do 20 metara i biti teški preko 60 tona, dok su ženke manje. Mogu živjeti i preko 60 godina. Ulješure žive u grupama od 5 do 15 životinja u kojima se nalaze ženke i mladunci, dok mužjaci žive uglavnom sami.

 

Izvor: Jutarnji list

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog