Zanimljivosti

Longlit lavirint je najduži na svijetu! (FOTO)

Longleat Hedge Maze (Longlit lavirint) se nalazi u bašti oko dvorca Longleat u Engleskoj,koji se nalazi u blizini sela Horningšam odnosno blizu grada Varminster. I ovo je najduži lavirint ( od žive ograde) na svijetu! Dizajniran je i napravljen još 1975 .god

Dužina lavirinta odnosno hodnika je dužine 2,72 kilometara, dok je visna zidova od žive ograde oko 2.5 metra. Takođe ovaj ogormni lavirint se prostire na površini od oko 1,5 hektara zemljišta, a sastoji se od 16.000 engleskih tisa. Sa ovim brojkama ovo je najduži lavirint na svijetu.

Kolika je veličina ovog lavirinta govori i to da je za orezivanje ove žive ograde potrebno skoro više od mjesec dana! A orezivanje ograde obavlja se na svakih 6 mjeseci!

Lavirint u Longlitu ima nekoliko ćorsokaka, dok su na nekoliko mjesta postavljeni mali mostovi kako bi posjetioci mogli lakše da vide gdje se nalaze, a tu je i središnji dio u kojem se nalazi mali toranj.

Nemojte da vas zavaraju ove slike i da vam se ovaj lavirint čini tako malim. Uzbudljiva šetnja najdužim lavirintom sveta Longlitom može potrajati i do sat i po vremana lutanja.

Naravno u današnje vreme uz GPS uređaj ili Google maps uređaje mnogi su "varali" u lavirintu, a i u slučaju da zalutate uvijek su tu putokazi. Ipak mislimo da je avanturu mnogo ljepše "okusiti" onako na običan i fer način zar ne?



Izvor: Novosti.rs

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog