Kultura

Pogledajte ovonedjeljni repertoar NPRS

Sedmični repertoar Narodnog pozorišta Republike Srpske ove sedmice nudi tri predstave. Do kraja nedjelje obožavaoci pozorišta moći će uživati u izvođenju predstave: “Krivica”, “Žiranti” i “Gospođa Ministarka”.

Krivica

Scena “Petar Kočić”

Srijeda, 17. septembar u 20.30 časova


Predstava je rađena po tekstu Nebojše Romčevića, a režiser je Nikola Pejaković. “Krivica” donosi priču o samoubistvu prevarenog muža, preljubi, tuči, zlostavljanju, abortusu.

Romčević je opisao pokušaj dvoje ljudi, materijalno ugroženih i veoma usamljenih, da na razvalinama stare porodice osnuju novu, da iznova započnu život pred očima zanijemjelog djeteta, sina žene čiji je muž izvršio samoubistvo.

U predstavi igraju Nikolina Jelisavac i Ljubiša Savanović.

Žiranti

Scena “Petar Kočić”

Četvrtak, 18. septembar u 20.30 časova


Komedija Marija Ćuluma, čiji su koautori Aleksandar Pejaković i Željko Stjepanović, nastala je u okviru dramaturške radionice na 15. “Teatar Festu”.

Scenograf predstave je Nevenka Milašinović, kostimograf Ivana Jovanović, dramaturg Branko Brđanin, lektor Milorad Telebak, a sufler i inspicijent Nada Galić.

Glumačke uloge pripale su Đorđu Markoviću, Radenki Ševi, Dragoslavu Medojeviću, Mirzeti Jakšić, Koviljki Šipki i Bošku Đurđeviću.

Radnja “Žiranata” smještena je u stan od 20 metara kvadratnih u kojem dva bračna para i jedna starica dočekuju Novu godinu.

Priča je zapravo komedija situacije u kojoj se u kontrapunktu ismijavaju teme lažnog prijateljstva i grupnog seksa. Radnju komada pokreće potreba za potencijalnim žirantima koji dolaze u goste i kao kontrauslugu za jemstvo traže „zamjenu partnera“, odnosno „sving”.

Gospođa Ministarka

Velika scena

Petak, 19. septembar u 20.00 časova


Gospođu Popovićku sasvim slučajno zadesi vlast. I koliko silno ne umije da se snađe toliko silno se i trudi. I ona, koja nije ni pokondirena tikva niti kakva zla žena, počinje da se mijenja od silne želje da bude dostojna vlasti. Na kraju, ona nije pretjerano vesela prilika. Gospa Živana će teško uspjeti da se vrati u svoj stari život, za koji “svijet misli” da je malen i pretrpan običnostima. Nušić je pisac za koga vrijeme radi, on dobija na aktuelnosti. Ono što je pisao prije sto godina, gotovo kao da je preneseno iz naše svakodnevice. Naravno, nije baš mnogo veselo kada shvatite da je to što vi živite danas sve već bivalo ili bilo, ali ako to oblikuje Nušić, onda se tom gorkom shvatanju možete čak i slatko nasmijati.

Scenografiju potpisuje Milica Bajić, a uloge tumače Svetlana Bojković, Đorđe Marković, Slađana Zrnić, Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Goran Jokić, Vlastimir Đuza Stojiljković, Gordana Milinović, Mirzeta Jakšić, Zoran Stanišić, Dragoslav Ljubov Medojević, Ognjen Kopuz, Vedrana Mačković Zubović, Boško Đuđević, Saša Terzić, Koviljka Šipka, Snježana Štikić, Brđanin Babić, Željko Stjepanović, Slobodan Perišić, Ljubiša Savanović, Dejan Andrić i Danilo Popržen.

Reprizu predstave “Gospođa Ministarka” možete pogledati i u subotu, 20. septembra u 20.00 časova na Velikoj sceni.

Izvor: Banjaluka.com
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog