Zanimljivosti

Najopasniji aerodromi na svijetu (FOTO)

Ako ste mislili da je letenje avionom samo po sebi rizično, naredni redovi će vas natjerati da razmislite još jednom...

Predstavljamo vam sedam najopasnijih aerodroma na svijetu, gdje se pilotu, zaista s razlogom aplaudira kada sleti...

Aerodrom Bara, Škotska

U pitanju je aerodrom gdje avioni slijeću na plažu. Aerodorm je smješten na plažu Trai Mor (Traigh Mhor). Ukoliko želite da dođete na ovo ostrvo to možete učiniti preko Britiš Ervejza koji putuje do ovog ostrva iz Glazgova. 
Aerodrom nosi plima jednom dnevno pa ako dođete kasnim popodnevnim letom, možete primjetiti nekoliko automobila na parkingu sa farovima koji obezbjeđuju pilotima nešto svjetla.

Huanho E. Iraskin (Holandski Antili)

U pitanju je jedini aerodrom na karipskom ostrvu Saba. Poznat je među iskusnim letačima po načinu na koji avion mora da leti kako bi prišao ili poletio sa ovog aerodroma. 
On pokriva veliki dio malog ostrva Saba. Piloti misle da je ovaj aerodrom jedan od najopasnijih na svijetu, uprkos činjenici da se nisu dešavale velike tragedije na njemu. 
Opasnost leži u njegovoj poziciji, sa strane je sakriven visokim brdima a sa svakog kraja piste su stijene koje se spuštaju u more. Daje mogućnost da avion sleti niz pistu tokom sletanja i završi u moru ili na liticama.

Kurševel, Francuska

Kurševel je ime skijaške lokacije smještene u francuskim Aplima a aerodrom je karakterističan po sramno kratkoj pisti od 525 metara i uglu od 18.5 %. Pista je toliko kratka da morate da sletite na početak nagiba na pisti kako biste uspjeli da usporite i stanete do kraja. 
Ako se pitate ko je toliko blesav da uopšte pokuša da sleti tu, imamo odgovor. Pirs Brosnan je to učinio u prvoj sceni filma „Sutra ne umire nikad“. Za one koji nisu Džejms Bond privatni mali avioni i helikopteri su jedini način sletanja uz mnogo pilotskog iskustva.

Aerodrom Gustav III, Karibi

Aerodrom Gustav III, poznatiji kao aerodrom Sveti Bartolomej i u pitanju je aerodrom koji se nalazi u selu Sveti Din na Karibima. Glavni grad ovog ostrva se zove Gustavija po Kralju Gustavu III od Švedske, pod čijim protektoratom je ovo ostrvo bilo do 1878. godine kada je prodato Francuskoj. 
Aerodrom je uglavnom mjesto na koje slijeću mali regionalni letovi i čarteri. Ovaj aerodrom je jedinstven po tome što ima kratku pistu koja vodi direktno do plaže.

Princeza Julijana - Sveti Martin (Karibi)

Ovaj aerodrom se nalazi na holandskom dijelu ostrva Seint Marten i u pitanju je drugi najprometniji aerodrom u istočnom dijelu Kariba. 
Poznat je po svojoj kratkoj pisti za slijetanje, dugoj 2.180 metara, koja je jedva dovoljna za velike avione. Zbog toga avioni kada slijeću na ostrvo lete veoma nisko, baš iznad Maho plaže. 
Gomila fotografija gdje avioni lete 20-30 metara iznad plaže i preko glava turista su odbačene kao lažne, međutim u pitanju su prave fotografije realnih situacija. 
Uprkos teškom prilazu nije bilo velikih incidenata pri slijetanju.


Aerodrom Madeira, Portugal

Ovaj aerodrom je smješten pored Funšaa i koristi se za lokalne ali i internacionalne letove. 
Poznat je po svojoj kratkoj stazi koja je okružena visokim planinama i okeanom što otežava slijetanja čak i za najbolje pilote. 
Originalna dužina piste bila je 1400 metara ali je produžena za još 400 nakon incidenta 1977. godine a potpuno izgrađena 2003. godine kada je pista produžena skoro dva puta i to iznad okeana.

Lukla aerodrom, Nepal

Sa jedne strane ogromna planina, sa druge strane ogromna litica. I sve to na visini od 2.900 metara. 
Ovaj mali aerodrom nalazi se u gradu Lukla na istoku Nepala. U januaru 2008. godine je preimenovan u čast Ser Edmunda Hilarija, čovjeka koji je osvojio vrh Maunt Everesta a koji je umro 11. januara te godine.

izvor: B92

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog