BiH

Dug Republike Srpske 50, a FBiH 33,6 odsto entitetskog BDP-a

Dug Republike Srpske iznosi 50, a FBiH 33,6 odsto entitetskog BDP-a, kada se umjesto zakonskog uključi stvarno verifikovani unutrašnji dug.

Savjet ministara BiH upoznat je sa Informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o fiskalnoj održivosti BiH u kojoj se navodi da zaduženost od 42,4 odsto BDP-a svrstava BiH u grupu niže zaduženih tranzicijskih zemalja. 

Verifikovani ukupni dug na kraju 2013. godine bio je niži za skoro četiri odstotna boda BDP-a i iznosio je 38,6 odsto, dok je konačni stvarni nivo duga vjerojatno i niži, s obzirom na to da je tržišna vrijednost obveznica stare devizne štednje i ratne odštete na berzama znatno ispod nominalne vrijednosti uključene u procjenu. 

Dug Republike Srpske iznosi 55, a Federacije BiH /FBiH/ 37 odsto BDP-a, uključujući takozvani potencijal unutrašnjeg duga, ali je i u ovom slučaju zaduženost znatno niža, kada se umjesto zakonskog uključi stvarno verifikovani unutrašnji dug. 

U tom slučaju zaduženost Republike Srpske iznosila bi 50, a FBiH 33,6 odsto entitetskog BDP-a. 

U prvih šest mjeseci prihodi 489.181.726,00 KM, rashodi 403.880.847,00 KM

Prihodi i dobit u budžetu institucija BiH u prvoj polovini ove godine iznosili su 489.181.726 KM, a ukupno izvršeni rashodi 403.880.847 KM, navodi se u Izvještaju o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obveza BiH, koji je danas usvojio Savjet ministara BiH.

Plate i naknade zaposlenih u institucijama ostale se na istom nivou kao u protekle dvije godine, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH. 

Uštede su ostvarene na reprezentaciji i izdacima za fiksnu i mobilnu telefoniju nakon primjene internih pravilnika u ovim oblastima, navodi se u Izvještaju Ministarstva finansija i trezora BiH. 

U prvoj polovini ove godine izmirene su sve dospjele obaveze po osnovi servisiranja spoljnjeg duga od 395,31 miliona KM, od čega se na otplatu glavnice odnosi 346,85 miliona KM, a na otplatu kamata, servisnih i drugih troškova 48,46 miliona KM. 

Ovaj Izvještaj će biti upućen Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH. 

izvor: Srna 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog