Svijet

Koliko su istiniti stereotipi o Škotima?

Škoti su se na biralištima odlučili za ostanak u okviru Ujedinjenog Kraljevstva.

Mnogi mediji koriste tu priliku da se osvrnu na stereotipe koji se vezuju za stanovnike Škotske, domovine mnogih poznatih ljudi koji su obilježili svjetsku istoriju, poput Aleksandera Fleminga, pronalazača penicilina, Artura Konana Dojla, tvorca najpoznatijeg detektiva Šerloka Holmsa, i Aleksandera Grahama Bela, izumitelja telefona. 

Čuvena scena iz filma "Hrabro srce" iz 1995. sa Melom Gibsonom u glavnoj ulozi, u kojoj škotski ratnici podižu kilt pred zabezeknutim protivnikom, aludira na jedan od najčešće korišćenih škotskih klišea. 

Ali da li su Hajlanderi zaista goli ispod karirane suknje od tartana? 

Tradicionalna nošnja još od XVI vijeka, kilt je, zajedno sa gajdama, jedan od simbola Škotske. Nošenje ove suknje je bilo zabranjeno nakon Jakobitske pobune u XVIII vijeku, ali je kasnije ponovo uvedena, najprije u vojsci. 

"Škoti danas nose kilt samo na proslavama i tradicionalnim okupljanjima", objašnjava Mari Pitok, istoričar i profesor književnosti na Univerzitetu u Glazgovu. Na pitanje da li su ispod njega goli, većina Škota će odgovoriti da ispod tartana nose "budućnost Škotske". 

Drugi ukorijenjeni stereotip je da su Škoti velike tvrdice. Treba podsjetiti da je tokom više vijekova, stanovništvo živjelo u siromaštvu. Mnoge studije, međutim, pokazuju da je reputacija cicijašluka neopravdana. 

Prošlogodišnje istraživanje, kojim je bilo obuhvaćeno više od 3.000 ljudi, otkrilo je da Škotlanđani daju u dobrotvorne svrhe u prosjeku 356 funti godišnje, za razliku od stanovnika Londona koji, iako su im zarade za 25 odsto veće, daju svega 268 funti. 

Škoti su poznati i kao velike "ispičuture" i skloni preterano kaloričnoj hrani. Članak koji je 2006. objavljen u medicinskom časopisu "The Lancet", potvrdio je na žalost ovaj imidž, konstatujući spektakularni porast slučajeva ciroze. 

Englezi se često žale da ne razumiju Škote zbog njihovog specifičnog naglaska. Prof Pitok na to odgovara da, uprkos pokušajima uniformizacije engleskog jezika koji promovišu mediji, Škotlanđani su ponosni na svoje narječje i trude se da ga sačuvaju. 

"Tek s tim akcentom ste pravi Škot", zaključio je on.

izvor: Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog