Svijet

Putin prijetio Evropi?

Da hoću – ruske snage bi mogle za dva dana da budu ne samo u Kijevu, nego i u Rigi, Vilnjusu, Talinu, Varšavi i Bukureštu, rekao navodno predsjednik Rusije Petru Porošenku

Da li je predsjednik Rusije Vladimir Putin zaista prijetio Evropi? Putin je, kako piše njemački dnevnik Zidojče cajtung“ pozivajući se na dokument spoljnopolitičke službe EU, u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom uradio upravo tako nešto.

„Da hoću – ruske snage bi mogle za dva dana da budu ne samo u Kijevu, nego i u Rigi, Vilnjusu, Talinu, Varšavi i Bukureštu“, rekao je navodno Putin ukrajinskom predsjedniku.

Šef ukrajinske države je o sadržaju telefonskog razgovora sa Putinom obavijestio predsjednika Evropske komisije Manuela Baroza tokom njegove posjete Kijevu, 12. septembra. Barozo je, poslije toga, ovu informaciju odnio u Brisel i ona se, na kraju, pojavila i u dokumentu spoljnopolitičke službe EU na koju se poziva „Zidojče cajtung.

Ovo je drugi put, u relativno kratkom vremenu, da se podigne velika medijska prašina povodom Putinovih telefonskih razgovora. Prethodno je, početkom septembra, rimska „Republika“ objavila da je predsjednik Rusije bio veoma oštar u razgovoru s predsjednikom Evropske komisije Manuelom Barozom. Putin je tada odbacio optužbe da su ruske trupe prisutne u Ukrajini, a Barozu je poručio: „Da hoću mogao bih za dvije nedjelje da osvojim Kijev.“

Zvanični Kremlj je tada žestoko reagovao na pisanje „Republike“. Moskva je tada objasnila da je citirana rečenica „izvučena iz konteksta“ i da je Rusija spremna da objavi zapis cjelokupnog razgovora Putina i Baroza.

Medijsko interesovanje za ovaj događaj je, međutim, brzo prošlo. Moskva, sa svoje strane, takođe nije insistirala da se razjasni šta je zapravo rekao Putin pa transkript razgovora nije objavljen.

Povodom novog slučaja „Putinov telefon“, o kojem piše „Zidojče cajtung“, Evropska komisija odbila je „da komentariše izvode iz povjerljivih razgovora“.

„Ono što je važno Evropskoj uniji jeste doprinos trajnom miru, prosperitetu i stabilnosti Ukrajine“, rekla je portparolka Pija Ahrenkilde Hansen“, prenose agencije.

Izvor: Politika
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog