Vijesti

Zašto je Avigdor Liberman od izraelske javnosti sakrio susret s Dodikom?

Ugledni izraelski list „Haaretz“ objavio je juče tekst pod naslovom „Tajni Libermanov put u Beč: Još detalja otkriveno, nejasni razlozi za tajnovitost“ u kojem se analizira putovanje u Beč Avigdora Libermana, izraelskog ministra spoljnih poslova, koje je iz nepoznatih razloga ostalo obavijeno velom tajne.

Podsjećamo, Liberman se u Beču sreo s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i taj susret je bio ispraćen u domaćim medijima kao da se radilo o službenom bilateralnom susretu dvojice funkcionera. Ispostavilo se da u izraelskoj štampi ovaj susret nije imao isti tretman. Libermanov kabinet je potvrdio da je on imao „tri osjetljiva diplomatska sastanka“, ali nije otkrio o kojim susretima se radi.  Nakon što je „Haaretz“ prethodno objavio da se susreo sa Martinom Šlafom, austrijskim biznismenom kojeg izraelska policija traži zbog optužbi za korupciju u vezi sa Libermanom, ovaj list je otkrio i druga dva susreta. Jedan od tih susreta je bio sa Miloradom Dodikom, „njegovim bliskim prijateljem i saveznikom“, a drugi sa austrijskim ministrom spoljnih poslova Sebastijanom Kurcom, navodi ovaj list.

Susret Libermana i Dodika desio se u jednom od najekskluzivnijih bečkih restorana.

Liberman je ove susrete krio i od austrijskih medija, iako je u austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova ovaj susret bio zaveden kao „nezvanični sastanak“ dvojice ministara. Liberman je iz nepoznatih razloga ovaj susret pokušao sakriti i od austrijskih medija.

Po svemu što se može zaključiti, jedino je Srna objavila detalje ovog sastanka u tekstu u kojem se navode Libermanove izjave, koji daje podršku RS i izražava poštovanje prema „odnosu RS prema žrtvama holokausta, kao jednog temelja za dalju saradnju na istorijskim osnovama”.

Sastanku nije prisustvovao David Koen, izraelski ambasador u Albaniji, koji je zadužen i za BiH, ali jeste Aleksandar Nikolić, Izraelac srpskog porijekla, kako navodi list i šef Predstavništva RS u Jerusalimu. List saznaje da će izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova na čijem čelu je Liberman po svemu sudeći imenovati Nikolića za budućeg ambasadora za Albaniju i BiH nakon što Koenu istekne mandat. Iz izraelskog Ministarstva spoljnih poslova su kratko naveli da ne žele da komentarišu detalje ovog sastanka.

 

Boris Maksimović

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog