Vijesti

Komarci napadaju u rojevima

Sve veći broj građana žali se na najezdu komaraca te ističu da zbog njihovog velikog broja, posebno noću, ne mogu da spavaju.

Mještanka Ade Jovana Kosić rekla je da su u ovom naselju komarci postali tema razgovora, jer napadaju u rojevima, te dodala da se ujutru ne može probuditi bez nekoliko ugriza ovih insekata.

Nikada nije bilo više komaraca nego sada. Zbog njih ne mogu da spavam iako uvijek prije nego što padne noć zatvorim prozore - rekla je Kosićeva i dodala da su komarci počeli da ometaju svakodnevni život građana u ovom banjalučkom naselju.

Predsjednik mjesne zajednice Priječani Nebojša Tojagić rekao je da je najteža situacija u naseljima koja su smještena uz tokove rijeka.

Mještani našeg naselja ne mogu živjeti od komaraca. Poplave i kiše su vjerovatno doprinijele njihovom velikom broju, ali očigledno je da nadležni ništa ne rade povodom njihovog suzbijanja - rekao je Tojagić.

On je dodao da najveću muku muče sa djecom koja se ujutru bude sa ugrizom komaraca te svakodnevno moraju kupovati kreme da bi koliko-toliko ublažili svrab od ugriza insekata.

Ista situacija je i u naselju Borik, a predsjednik mjesne zajednice Borik dva Drago Dragić rekao je da se hitno treba nešto uraditi na suzbijanju komaraca.

Niko od mještana ne pamti veću najezdu komaraca u našem naselju. Zbog ovih insekata ljudi prije mraka moraju zatvarati prostorije te svakodnevno kupovati sprejeve za njihovo uništenje - rekao je Dragić.

U mjesnim zajednicama ističu da nije ni čudo što je u gradu zabilježena najezda komaraca, jer je posljednje zaprašivanje ovih insekata bilo prije tri mjeseca.

Direktor preduzeća "Eko-bel" Vladimir Šušnjar najavio je da će krajem avgusta biti zaprašivanje komaraca, ali od toga nije bilo ništa. Posljednje zaprašivanje radnici ovog preduzeća u gradu na Vrbasu obavljali su 22. juna.

Šušnjar je rekao da čekaju bolje vremenske uslove kako bi počeli sa zaprašivanjem komaraca.

Potrebno je tri dana uzastopno da bude lijepo vrijeme bez padavina kako bismo počeli sa zaprašivanjem - rekao je Šušnjar i dodao da planiraju zaprašivanje komaraca početkom iduće sedmice.

Sredstva

U Gradskoj upravi su rekli da je za redovno suzbijanje komaraca, koje se sprovodi samo jednom godišnje, iz gradske kase ove godine izdvojeno 47.000 KM.

Svako vanredno zaprašivanje se plaća dodatno preduzeću "Eko-bel", koje radi na suzbijanju komaraca - rekli su iz Gradske uprave.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog