Intervju

Mladen Ivanić: Znamo šta hoćemo da radimo prvi mjesec, prvu godinu i prvi mandat na vlasti

Mladen Ivanić, predsjednik Partije demokratskog progresa ističe da na Opšte zbore izlaze sa izuzetnim timom ljudi, te da je najvažnije da se zaustavi dosadašnje propadanje. U razgovoru za Frontal, dodaje i da je je uvjeren da će pobijediti Željku Cvijanović u trci za srpskog člana predsjedništva BiH.

Šta biste naveli kao ključne prednosti programa vaše stranke?

Ključne prednosti PDP-a su opredjeljenje za snažan ekonomski razvoj i žestok obračun sa korupcijom, što je u direktnoj suprotnosti sa ovim što danas vidimo kao rezultat devetogodišnje vladavine SNSD-a. Znamo šta hoćemo da radimo prvi mjesec, prvu godinu i prvi mandat na vlasti, objavili smo 21 ključnu mjeru za ekonomski oporavak i čvrsto vjerujem da sa tim mjerama i drugim, poštenijjim i odgovornijim ljudima na funkcijama Republika Srpska može već za godinu-dvije da izgleda drugačije. 

Od ogromne važnosti je i PDP-ovo opredjeljenje za istinsku borbu protiv korupcije. Već smo predali pet velikih afera u tužilaštvo, još prije 20 mjeseci ( Boska, Šume RS, Hidrogradnja Pale, novine Fokus i slučaj Mišković-Oslobođenje ), kao što vidite nikakvog odgovora nema i zato ćemo prvo tražiti da se razriješe sve krupne afere u RS. Isto to će važiti i za BiH nivo, jer je i tamo očito puno kriminala, sa akterima iz oba entiteta, a najbolji je primjer UIO BiH. Pored toga, PDP ima spreman Zakon o nezastarjevanju krivičnih djela počinjenih pronevjerom javnih sredstava, Zakon o spriječavanju nepotizma, podržaćemo ispitivanje porijekla imovine i čitav niz drugih antikoruptivnih mjera, jer je najvažnije da građani vrate povjerenje u institucije koje su izgubili.

Kakav rezultat vaše stranke očekujete na Opštim izborima 2014?

Očekujem najbolji rezultat u istoriji PDP-a  upravo ove godine, na 15. godišnjicu postojanja i rada Partije. Mislim da imamo izuzetan tim ljudi, mnogo novih lica, od 11 nosilaca lista, samo su tri ranije bili na toj poziciji, ozbiljno smo se pripremili. Očekujem da postanem novi srpski član Predsjedništva BiH i da PDP bude važan i snažan faktor i u budućoj Vladi RS i u Savjetu ministara BiH.

Šta smatrate najhitnijim problemom u RS za rješavanje?

Najvažnije je zaustaviti propadanje, odnosno prekinuti pljačku koja se provodi pod okriljem aktuelnog režima. To je prva pretpostavka za vraćanje povjerenja u institucije, kao i povratak optimizma kod ljudi. Paralelno se mora raditi na jasnim i konkretnim ekonomskim mjerama, koje mogu dati što je moguće brži efekat, jer mnogo  ljudi je u očajnom ekonomskom i socijalnom stanju. PDP i Savez za promjene imaju i ljude i programe za to, ali je prva i najvažnija od svih pretpostavki da 12.oktobra dođe do ozbiljnih promjena.

Ko će po vama biti predsjednik RS, a ko srpski član predsjedništva BiH?

Predsjednik Republike Srpske biće Ognjen Tadić, jer zaslužuje tu pobjedu i zato što će upravo njegova pobjeda nad Dodikom  biti prvi korak ka novoj Vladi i ka provođenju reformi u RS od strane današnje opozicije.

Takođe, uvjeren sam da ću pobjediti Željku Cvijanović, jer ona nema potrebno ni znanje ni iskustvo da vodi teške političke borbe sa Izetbegovićem, Čovićem, Radončićem i drugima. Ta pobjeda će otvoriti vrata za formiranje ozbiljnog i odgovornog Savjeta ministara.

autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog