Vijesti

Iz drugih medija (Dnevni Avaz): Ko u BiH šalje opasne poruke Amerikancima?

U današnjem izdanju Dnevnog Avaza posebna pažnja posvećena je video klipu koji je objavljen na YouTube sajtu a koji prema ocjeni novinara predstavlja otvoreni napad na Američku agencija za međunarodni razvoj (USAID).

U pomenutom tekstu se navodi da su anonimni autori, očigledno bliski strankama na vlasti, objavili videospot pod nazivom „Reci ili trpi! Bosna i Hercegovina nije protektorat“, koji je odgovor vlasti na USAID-ovu kampanju „Glasaj ili trpi“.

“Kao što je poznato, USAID je objavio dva spota u kojima se opisuje aktuelna situacija u BiH, pa se tako navode činjenice da je 600.000 ljudi na granici siromaštva, više od pola miliona nezaposlenih, te kako je BiH najgora zemlja u Evropi za investicije, a objavili su i egzaktne pokazatelje o žrtvama poplava.”

U USAID-u su im juče rekli kako su vidjeli sporni videospot, ali nisu htjeli komentarisati njegov sadržaj. Komentar su zatražili i od Ambasade SAD u BiH, ali do zaključenja ovog broja lista nisu dobili odgovor.

Novinari Avaza se pitaju da li je s obzirom na ovako montirane scene,  nekome cilj da američke diplomate, koji su neskriveni prijatelji BiH, stavi na metu nekog bh. simpatizera terorističke Islamske države ili nekoga sličnih radikalnih pogleda.

U opisu objavljenog snimka navodi se da ga je postavio „Usaids“, što je naziv koji aludira na opasnu bolest sidu, a ispod videa stoji tekst: „Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH i USAID vode posljednjih dana agresivnu predizbornu propagandnu kampanju u našoj zemlji. Zašto Amerikanci žele da Bošnjake u vlasti predstavljaju Fahrudin Radončić i Željko Komšić?“

Praktično, navodi se, ovaj snimak poziv je na linč međunarodnih i domaćih zvaničnika koji se spominju u spotu te zato ukazuje na potrebu hitne istrage u kojoj nadležni organi trebaju utvrditi ko stoji iza ovih opasnih propagandnih udara.

Adis Arapović, politički analitičar, u svojoj izjavi ocjenjuje paranoičnom i histeričnom reakcijom vladajućih stranaka, koja, kako je istakao, „miriše“ na njihov potpuni pad.

Istovremeno, ističe Arapović, opasno je nama prijateljske zemlje proglašavati neprijateljima.

- Naprosto je razočaravajuće opasno i kataklizmično EU i SAD stavljati u rang s ukrajinskom, sirijskom, egipatskom ili nekom drugom globalnom svjetskom krizom, koje imaju itekako neuporedive uzroke i posljedice od ove naše situacije. Ovo naprosto vidim kao posljednji pokušaj da se zadrži što više fotelja zato što je očigledno da dolazi kraj jednoj generaciji, jednoj političkoj eliti - kaže Arapović.

On izražava nadu da antizapadna kampanja koju su pokrenuli SDP i SDA neće imati političkih posljedica za BiH i smatra da vladajuće stranke, ustvari, s ovim potezima traže alibi za loš rezultat na predstojećim izborima. - Sutra će onda moći reći da im je za loš izborni rezultat kriv „strani tajni neprijatelj“ - zaključuje Arapović. 

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog