Intervju

Olja Bećković: Ovo ni Slobi ne bi palo na pamet

Pravo da misliš, pravo da drugačije misliš, pravo da pitaš, pravo da insistiraš na odgovorima, cenzura... Kakve ćemo imati televizije, ko će nas informisati...

Sve su ovo pitanja koja su pokrenuta ukidanjem „Utiska nedelje“ sa B92, a povodom toga Blic.rs je uradio intervju sa autorkom emisije Oljom Bećković.

Da vam je neko prije godinu dana rekao da će B92 ukinuti vašu emisiju, šta biste mu rekli? 

- Rekla bih da sam svake nedelje ispočetka iznenađena da još nisu dobili takav nalog, a vi biste me uvjeravali da niko ne bi sebi dozvolio da uradi nešto što nije palo na pamet ni Slobodanu Miloševiću.

Koliko je ukidanje „Utiska nedelje“ medijsko, a koliko političko pitanje?

- Vjerujem da je pitanje političko-medijsko, što je najdublji problem društva u kojem živimo. Gotovo da ne postoji nijedna televizija koja ne duguje zahvalnost našem rukovodstvu što postoji.

Zašto mislite da je obraćanje premijera bila “cirkuska predstava”?

- Možda bi bilo iskrenije da ste mi postavili kraće pitanje. Recimo, zašto misliš? Svako ko je sebi dozvolio da i dalje nešto misli, razumije da smo u nedjelju u 15 bili u cirkusu, srećom nismo poveli djecu. Imala su pametnija posla.

Da li ste se čuli sa premijerom Vučičem u vezi sa cijelom pričom o „Utisku“?

- Ne.

Kako vam izgleda najavljeni protest tviteraša iz DS i drugih partija koji su najavili okupljanje ispred B92 u vrijeme kada je „Utisak“ trebalo da krene?

- Nisam to razumjela kao stranačku, već građansku akciju. Ne radi se o odbrani mene, već o dizanju glasa protiv cenzure i ukidanja svakog prostora za različito mišljenje. Recimo na mišljenje da je jučerašnje hitno obraćanje premijera javnosti cirkuska predstava i vrijeđanje svih građana, pa i onih koji su ga izabrali.

Kako je Veran Matić dozvolio ukidanje „Utiska“, ipak je on glavni i odgovorni urednik Informativnog programa B92?

- Koliko razumijem saopštenja Verana Matića, on čini sve da podsjeti menadžment na tu činjenicu i svoju vizitkartu.

S druge strane, B92 je privatna TV koja hoće zabavni program i neće “Utisak”, što je takođe legitimno. Zašto ste odbili prelazak na kablovski kanal „B92 info“?

- Nisam odbila prelazak na kablovski kanal, odbila sam prelazak u kanal. Odbila sam ultimatum. Razumijem da postoje razne stvari koje su takođe legitimne, ali ne znam šta je legitimnije od važećeg ugovora.

Kako glasi najluđa “teorija zavjere” koju ste čuli o ukidanju vaše emisije?

- Očekujem da će se tim koji se preporučio Rukovodstvu pobrinuti da ova provincijska verzija “House of cards” traje još nekoliko sezona. Ne sumnjam da ćemo tek biti informisani, na svaki minut-dva.

Da li vam je sada žao što vam je poslednji gost bio Vladimir - Beba Popović?

- Žao mi je njega.

Postoji li još neka televizija na koju biste prenijeli „Utisak nedelje“?

- Šta je vaš utisak? Da li postoji jedna televizija?

I na kraju, kakav je vaš utisak nakon svega?

- Ovo nikad nije bilo.

Da li ste već organizovali emisiju koja je sinoć trebalo da se emituje? 

- Prije deset dana oglasila se PR sluzba B92 i najavila početak emitovanja „Utiska nedelje“ od 28. septembra. Na sve pokušaje PG Mreže, advokata, da dobijemo pismenu potvrdu da će emisija, osim u virtuelnom svijetu, zaživjeti i na zemaljskom, menadžment B92 ostao je nijem. Uprkos toj činjenici, dovoljnoj za svakog pametnog, ostala sam u uvjerenju da važeći ugovor obavezuje B92, jednako kao i mene. Za ovu nedjelju pozvala sam u goste profesorku Danu Popović, predsednika Fiskalnog savjeta Pavla Petrovića, predsednika UPS Nebojšu Atanackovića. Utisak je da je tema kako ćemo preživjeti. Podrazumijeva se da sam zvala i resorne ministre, ali nisu bili u mogućnosti da prihvate poziv. Poslednji sastanak sa predstavnicima menadžmenta B92 bio je u petak. Ne samo što sam stekla utisak da su odustali od ucjene da je uslov za emitovanje u nedelju moj potpis da prelazim u novembru u kanal, već je stigla i zvanična potvrda da će emisija ići.

izvor: Blic.rs

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog