Vijesti

Srpska dobija rezidenciju u Istočnom Sarajevu

Predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH uskoro bi trebalo da dobiju prostorije za rad i smještaj u Istočnom Sarajevu.

Vlada Srpske raspisala je juče javni poziv za kupovinu objekta rezidencijalnog karaktera na području opštine Istočno Novo Sarajevo ili Istočna Ilidža za potrebe smještaja predstavnika RS u institucijama BiH.

Ukupna korisna površina objekta treba da iznosi od 7.000 do 9.000 kvadratnih metara, a objekat treba da ima dva dijela - reprezentativni i poslovni. Reprezentativni dio treba da sadrži kabinete, kongresnu dvoranu, pres-salu, apartmane, sobe za prateće osoblje, restoran i prateće prostore, dok poslovni dio treba da ima takođe kabinete, pres-salu, restoran i prateće prostore, ali i kancelarije i sale za sastanke.

Zahtijeva se i da objekat ima vlastitu trafo-stanicu, agregatsko i neprekidno napajanje električnom energijom, jedinstveni informacioni sistem i sistem tehničkog obezbjeđenja, kotlovnicu i rashladnu centralu i rezervno grijanje sa elektrokotlovima.

Objekat mora da ima vlastiti parking prostor sa najmanje 50 parking mjesta, a ako nema garažni prostor, dio parkinga mora da bude natkriven - istakli su u Vladi.

Objekat treba da bude useljiv najkasnije osam mjeseci od dana potpisivanja ugovora uz preduslov da su potpuno regulisani vlasnički odnosi. Lokacija objekta mora imati pristup sa glavne saobraćajnice. Javnim pozivom nije obuhvaćena nabavka namještaja za traženi objekat.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik 2011. godine je najavio građenje objekta u kojem bi bili smješteni predstavnici Republike Srpske, a kako bi se zaštitili od različitih vrsta napada kojima su izloženi u Sarajevu. Dodik je tada rekao da funkcioneri, savjetnici, sekretarice, pa čak i spremačice, nisu sigurni u Sarajevu i da su konstantno izloženi linču. Vjetar u leđa ovoj inicijativi dala je i prošlogodišnja talačka kriza kada su predstavnici Srpske bili satima zatočeni u zgradi institucija BiH u Sarajevu.

Dugogodišnji poslanik i delegat u Parlamentu BiH Dušanka Majkić smatra da je ideja o kupovini objekta za smještaj srpskih kadrova u institucijama BiH odlična.

Ovo je prvi dokaz da Republika Srpska počinje da uređuje ovo važno pitanje. Predstavnici Srpske u Sarajevu su do sada bili smješteni na mjestima koja nisu bila za tu namjenu. Godinama sam boravila u hotelu koji ne ispunjava osnovne uslove, jer se nalazi u okviru benzinske pumpe. Takav smještaj je imala većina naših ljudi koji rade u Sarajevu - istakla je Majkićeva.

Ona je istakla da je važno i da će predstavnici Srpske u institucijama BiH biti zajedno.

Moći ćemo da se konsultujemo i usaglašavamo u vezi sa zakonima i drugim odlukama koje se donose u institucijama BiH - rekla je Majkićeva i istakla da će to omogućiti da se njeguje duh zajedništva Republike Srpske.

Majkićeva smatra da je kupovina objekta u Istočnom Sarajevu bitna i sa bezbjednosnog aspekta.

Ko god na jasan način zastupa interese Srpske, on je u poziciji da je bezbjednosno interesantan drugoj strani, a ovim će se postići to da budemo svoji na svome - naglasila je Majkićeva i dodala da su poslanici, delegati i ministri iz Srpske u institucijama BiH morali da se sastaju ili u Sarajevu ili u kafanama.

Javni poziv je otvoren do 20. oktobra 2014. godine.

Uslovi

Ponude na javni poziv mogu da dostave pravna i fizička lica koja nisu kažnjavanja za krivična djela korupcije, prevare, organizovanog kriminala ili zloupotrebu službenog položaja. Uslov je i da su izmirila obaveze po osnovu poreza i doprinosa prema Poreskoj upravi Republike Srpske i Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog