Vijesti

Blog Nikolas Hil: Nacionalni ponos ne donosi hranu na sto

Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nikolas Hil objavio je na blogu američke ambasade u BiH novi komentar o ekonomiji i predstojećim opštim izborima u BiH.

Za vrijeme predizborne kampanje koristio sam priliku da podstičem glasače u BiH da ostanu striktno fokusirani na probleme i da se ne obaziru na kandidate koji ne nude ništa osim ponosa i solidarnosti.  Za mnoge ljude je etnički ili nacionalni ponos od vitalnog značaja za lični identitet, ali on ne donosi hranu na sto, a previše je korišten u proteklih 25 godina za manipulaciju birača.

Ono što čujem i što ankete potvrđuju jeste da su građani širom zemlje najviše zabrinuti zbog nezaposlenosti i nemogućnosti da izdržavaju svoje porodice.  BiH je na drugom mjestu u Evropi po visini stope nezaposlenosti od nevjerovatnih 28 posto. Taj procenat se udvostručuje kad govorimo o nezaposlenosti mladih.  Mladi, sa stopom nezaposlenosti od 59 posto, čine BiH najgorim mjestom na kontinentu za mladog čovjeka koji traži posao.  Zašto?  Dijelom zato što je Svjetska banka ovu zemlju rangirala među one u Evropi u kojima se najteže posluje.

Statistika je jasna – glasačima u ovoj zemlji je potreban posao – za njih, za njihovu djecu i unučad.  Žele platu koja će im omogućiti pristojan životni standard.  Oni žele znati da će novac koji odvajaju za vladine službenike direktno doprinijeti njihovom ličnom blagostanju i blagostanju njihove porodice sada i ubuduće. Sada je vrijeme da se kandidate upita šta planiraju učiniti da to postane stvarnost.

Poslodavci se ovdje suočavaju sa ogromnim izazovima.  Zakoni o pokretanju biznisa su komplicirani, regulative o poslovanju su nejasne, a korupcija sa kojom se obični poslovan čovjek suočava može biti nesnošljiva.  Na to dodajte ograničenu zaštitu prava na vlasništvo, neefikasne vladine institucije, te neulaganje u infrastrukturu od koje zavisi poslovanje kompanija.  Predstavnici lokalnih kompanija će se požaliti da je često prekomplikovano završavati ono što bi trebalo biti rutinska djelatnost, poput dobijanja građevinske dozvole ili priključenja struje, jer oni koji traže mito često onemogućavaju napredak.  Klima za poslovanje se nije značajno popravila, bar ne dovoljno da bi se uklonile ove prepreke.

Za privlačenje investicija ova zemlja već ima sposobnu, konkurentnu radnu snagu, koja bi, da klima za poslovanje nije tako loša, bila itekako tražena posebno imajući u vidu činjenicu da se nalazite tako blizu najbogatijem svjetskom tržištu.  Ali, prije svega, mora se poštovati pravna država i mora postojati prohodan i efikasan pravosudni sistem.  Neprohodan pravosudni sistem u BiH znači da je za  procesuiranje pojedinačnih slučajeva potrebno nekoliko godina.  Investitori se drže dalje od zemalja u kojima ugovori ne mogu biti ispoštovani i u kojima se sporovi ne rješavaju u razumnom roku.  Reforme su neophodne kako bi se slučajevi rješavali brže, kako bi se usvojila jasnija pravila za poslovanje, te kako bi se zaštitili i poslodavci i oni koji za njih rade.

Glasači shvataju da su potrebne promjene kako bi bilo lakše pokrenuti biznis i zaposliti više  ljudi. Cilj je jasan: uz bolju poslovnu klimu i smanjenu korupciju, bosanskohercegovački vizionari će isplivati na površinu i ostvariti svoje snove o posjedovanju i razvoju sopstvenog biznisa. Inovativni, kreativni, ambiciozni ljudi ne bi trebalo da imaju dilemu da li da se muče kod kuće ili da prilike traže u drugim zemljama. Prevelik broj talentovanih građana je morao donijeti tešku odluku da ode kako bi bio u stanju izdržavati svoje porodice, a  zemlji je potrebno da se oni vrate.

Za nešto manje od dvije sedmice izaći ćete na glasanje. Da biste bili spremni dati svoj glas na osnovu činjenica, a ne pukog straha, apelujem da ostanete fokusirani na ključna pitanja u BiH, poput ekonomije.  Uključite se u vatrene diskusije, postavljajte teška pitanja i promovišite legitimne diskusije o vašim ličnim prioritetima – kao što je finansijska sigurnost vaše porodice. Pitajte svoje političke stranke kako namjeravaju popraviti ekonomiju, i šta su dosad uradili da bi ovu zemlju učinili prosperitetnom, kakva može i treba biti. Zapitajte se šta će oni uraditi nakon izbora kako bi oslobodili potencijal ove zemlje i može li se vjerovati njihovim predizbornim obećanjima.  Odbacite prazna obećanja tako što ćete zahtijevati odgovornost od lidera prije, za vrijeme i nakon izbora.

izvor: usembassysarajevo.blogspot.com

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog