Vijesti

SAD: BiH prvi evropski partner u globalnim mirovnim operacijama

Bosna i Hercegovina je postala prvi evropski partner u Inicijativi globalnih mirovnih operacija GPOI na čelu sa Stejt departmentom SAD, javlja RTT.

Na stranici Stejt departmenta objavljena je čestitka za BiH koja je postala jedina evropska država u pomenutom partnerstvu. 

Na ovaj način, Bosna i Hezegovina će postići prekretnicu po pitanju punih sposobnosti treniranja za mirovne operacije kako UN-a, tako i regionalnih mirovnih operacija, piše Stejt department. 

BiH je takođe pokazala svoju posvećenost promovisanju međunarodnog mira i bezbjednosti, tako što će pomoći da se zadovolji rastuća globalna potreba za vojnim i civilnim personalom za stabilizaciju post-konfliktnih zemalja širom svijeta. 

Stejt department dodaje da je BiH bila jedan od partnera/osnivača Inicijative globalnih mirovnih operacija GPOI; inicijativa koje je počela 2005. godine obukom policijskih i vojnih jedinica da služe u misijama UN-a, te regionalnim mirovnim misijama. 

Pored doprinosa BiH, u smislu vojnog osoblja, mirovnim misijama UN-a u Africi, kao i akcijama u Iraku i Avganistanu, BiH Centar za obuku za operacije podrške miru, u okviru GPOI-a, pomogao je u treniranju vojnog, policijskog i civilnog osoblja iz 48 zemalja, a u skladu sa vazećim standardima UN-a. 

“Pozdravljamo BiH što nastavlja da investira u održavanje mira i radujemo se izgradnji našeg GPOI prijeteljstva kako bi spasili živote i pomogli u pripremi za post-konfliktni oporavak širom svijeta”, piše Stejt department. 

piše: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog