Vijesti

Karadžić u završnoj riječi: Nisam kriv

Haški optuženik Radovan Karadžić rekao je danas u završnoj riječi na suđenju u Haškom tribunalu da nije kriv za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za koje je optužen, kao i da se u Hagu sudi srpskom narodu.

"Srpski narod je optužen. Znam istinu, a i tužilaštvo zna istinu, ali oni pokušavaju da obmanu sud“, naveo je Karadžic i dodao da je tvrdnja da su on i drugi optuženi Srbi učestvovali u zajedničkom zločinačkom poduhvatu pala, prenijela je agencija AFP.

On je istakao da će iza njega ostati dobra djela i napori da se izbjegne rat i patnje tokom rata.

Karadžić ima 10 sati na raspolaganju danas i sutra da iznese završnu riječ na suđenju u kojem je optužen u 11 tačaka za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Haško tužilaštvo završnu riječ dalo je 29. septembra navodeći da je bivši predsjednik Srpske bio "pokretačka sila" politike etničkog čišćenja tokom rata u BiH, da se ponašao kao mafijaš i da je bio lažov.

Tužilaštvo je u podnesku zatražilo doživotnu zatvorsku kaznu za Karadžića, a presuda bi mogla da bude izrečena krajem 2015. godine.

Karadžić je, posle višegodišnjeg bekstva, uhapšen u Beogradu u julu 2008. godine i izručen Tribunalu.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. Tužilaštvo je iznošenje dokaza okončalo 25. maja 2012. godine, poslije svjedočenja 195 svedoka.

Iznošenje dokaza odbrane počelo je 16. oktobra 2012. godine i završeno je 1. maja ove godine, poslije svjedočenja 238 svedoka.

Karadžić je tokom suđenja izjavio da je masakr u Srebrenici "mit", da su muslimani inscenirali zločine kako bi bacili krivicu na bosanske Srbe i da bi on trebalo da dobije nagradu zbog toga što je činio sve što je u njegovoj moći kako bi izbjegao krvavi građanski rat u Bosni.

Izvor: Tanjug
 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog