Republika Srpska

Razgovor sa predstavnicima Međunarodne organizacije rada

Delegacija Međunarodne organizacije rada posjetila je danas Fond penzijskog i invalidskog osiguranja /PIO/ Republike Srpske u Bijeljini gdje su sa direktorom Mladenom Milićem razgovarali o prisutnosti i uticaju sive ekonomije na sistem penzijskog osiguranja.

Iz Fonda je saopšteno da su razgovori vođeni u okvirima Programa dostojanstvenog rada za BiH 2012-2015, u kojem Međunarodna organizacija rada vrši istraživanje o sivoj ekonomiji, neprijavljivanju radnika i štetnom uticaju takvog rada na prikupljanje doprinosa. 

Jedna od tema bila je i problem prijavljivanja radnika ne na stvarnu, već na najnižu platu, odnosno osnovicu za doprinose. 

Posebno interesovanje stručnjaci za socijalna osiguranje i zaštitu Međunarodne organizacije rada pokazali su za efikasnost funkcionisanja jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa, koji je u Republici Srpskoj u funkciji od 2010. godine. 

U saopštenju Fonda navodi se da se razgovaralo i o načinu i obimu obezbjeđivanja prihoda Fonda PIO od doprinosa i transfera iz Budžeta, finansijskoj disciplini i održivosti penzijskog sistema. 

Izdvojeno mjesto imalo je i pitanje osiguranja poljoprivrednika, koje je u važećem Zakonu o PIO jasno definisano u smislu obaveznog osiguranja ove kategorije. 

Prema podacima Fonda, u praksi to pitanje nije odmaklo od početka ni nakon dvije i po godine od stupanja zakona na snagu. 

U Republici Srpskoj se još čeka na konačno razvrstavanje oko 62.000 poljoprivrednih gazdinstava na komercijalna i nekomercijalna, što je preduslov za prijavu poljoprivrednika na osiguranje. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog