Republika Srpska

Kozarić: Trend rasta nekvalitetnih kredita

BANJALUKA - Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da je u BiH posljednjih godina prisutan trend rasta nekvalitetnih kredita, ali da je njihov nivo u poređenju sa zemljama okruženja nešto niži.

On je naveo da je na kraju drugog tromjesečja ove godine odnos nekvalitetnih prema ukupnim kreditima na nivou bankarskog sektora bio 15,47 odsto. 

Kozarić je za "Nezavisne novine" rekao da je posebno izražen trend rasta nekvalitetnih kredita u sektoru pravnih lica koji iznosi 19,42 odsto na kraju drugog kvartala i to u industrijama koje su u najvećoj mjeri vezane za domaću tražnju, poput građevinarstva, industrijske proizvodnje i trgovine. 
On je naglasio da je trend rasta nekvalitetnih kredita u sektoru stanovništva zaustavljen i da od prvog kvartala prošle godine ima blago silazni trend sa nivoa od 11,6 odsto na kraju prvog kvartala prošle godine na 10,6 odsto na kraju drugog kvartala ove godine. 

Kozarić je dodao da su slaba ekonomska i kreditna aktivnost u BiH u posljednje dvije godine, kao i relativno visok udio nekvalitetnih u ukupnim kreditima na nivou sistema, nametnuli potrebu za iznalaženjem sistemskog rješenja pitanja nekvalitetnih kredita i da su domaće institucije krenule u smjeru izrade sveobuhvatnog okvira za rješavanje pitanja nekvalitetnih kredita. 

izvor: Srna

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog