EU integracije BiH

Proširenje Evropske unije 2014. - napredak i izazovi

U setu danas usvojenih godišnjih izvještaja Evropska komisija ocjenjuje napredak koji su u prošloj godini ostvarile zemlje Zapadnog Balkana koje se žele pridružiti EU te Turska, kao i izazove koji stoje pred njima.

Predstavljajući godišnji paket proširenja, povjerenik Štefan File je rekao: ''Prije pet godina krenuli smo u jačanje kredibilnosti i transformacijske moći politike proširenja. Poseban naglasak smo stavili na tri stuba: vladavina prava u 2012. godini, ekonomsko upravljanje u 2013., a u ovoj godini, pokrećemo nove ideje za podršku reformi javne uprave. Danas ovaj pristup donosi plodove. Taj proces je kredibilan i donosi konkretne rezultate kroz reforme koje postupno trandsformišu zemlje o kojima je riječ, te unapređuje stabilnost u našem neposrednom susjedstvu.''

Oslanjajući se na iskustvo evropskog semestra, Komisija je pokrenula unaprijeđene procese saradnje sa zemljama proširenja s ciljem jačanja njihovog ekonomskog upravljanja, kao i kroz Nacionalne programe ekonomskih reformi, s fokusom na fiskalnu stabilnost i strukturalne reforme za unapređenje konkurentnosti i rasta. 

Pregled po državama

Crna Gora je preduzela daljnje korake u pregovorima o pristupanju. Otvoreno je dvanaest poglavlja. Počela je provedba reformi javne uprave. Sada su potrebni opipljivi rezultati i oni će biti ključ za utvrđivanje opšte dinamike pregovora o pristupanju. 

Otvaranje pregovora o pristupanju je bila prekretnica u odnosima EU sa Srbijom. Sada Srbija treba da ostvari održive rezultate u svojim reformskim prioritetima jer će dinamika pregovora ovisiti o napredovanju u ključnim područjima, posebno u oblasti vladavine prava i procesu normalizacije odnosa sa Kosovom. Treba stvoriti novi zamah u dijalogu između Beograda i Prištine s ciljem rješavanja ključnih otvorenih pitanja te otvaranja nove faze u normalizaciji odnosa.   

Proces pristupanja EU u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoiji je zapao u ćorsokak. Neophodno je djelovati kako bi se nedavni pravac unatrag preokrenuo u suprotnom smjeru, naročito u pogledu slobode izražavanja i medija, te nezavisnosti sudstva. Neophodno je hitno pronaći dogovorno i uzajamno prihvatljivo rješenje za problem u vezi s imenom države. Vlast i opozicija trebaju poduzeti korake na obnovi političkog dijaloga u parlamentu. 

Albaniji je u junu dodijeljen kandidatski status kao priznanje za reformske napore i napredak ostvaren u ispunjavanju neophodnih uvjeta. Zemlja treba da, na održiv i inkluzivan način, nadograđuje i učvrsti reformski zamah te fokusira svoje napore na rješavanju izazova u vezi s evropskim integracijama. 

Bosna i Hercegovina i dalje zaostaje na svom putu integracija u EU. Nakon oktobarskih opštih izbora za zemlju će biti od suštinske važnosti da govori jednim glasom, provodi urgentne socio-ekonomske reforme i napreduje na svom putu ka evropskim integracijama. 

Parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Kosovom u maju ove godine predstavlja glavnu prekretnicu u odnosima EU i Kosova. Sada Kosovo treba ostvariti rezultate u ključnim reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

Turska nastavlja provedbu određenih reformskih obaveza, kao što je paket demokratizacije iz 2013. godine, a poduzeti su i koraci prema rješavanju kurdskog pitanja. Međutim, postoje takođe osnove za ozbiljnu zabrinutost u pogledu nezavisnosti sudstva i zaštite osnovnih sloboda. Aktivni i kredibilni pregovori o pristupanju pružaju najadekvatniji okvir za iskorištavanje punog potencijala odnosa EU i Turske. Otvaranje pregovora o relevantnim poglavljima o vladavini prava i osnovnim pravima obezbijedilo bi reformsku mapu puta u ovim ključnim oblastima. 

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog