Republika Srpska

Penzije od 1. oktobra veće za dva odsto

Penzije u Republici Srpskoj od 1. oktobra biće povećane za dva odsto, a od 1. januara za dodatnih jedan odsto, na osnovu odluke Vlade Republike Srpske o vanrednom usklađivanju penzija.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će, zaključno sa januarskim povećanjem, penzije biti ukupno veće za 10,3 odsto, što je u skladu sa dogovorom sa Udruženjem penzionera Srpske.

Predsjednik Udruženja penzionera Srpske Rade Rakulj rekao je da je ovo povećanje bilo ranije planirano, ali da je, zbog poplava, moralo da bude prolongirano.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je danas počela isplata penzija za sve penzionere u Srpskoj.

Podsjećamo, u Republici Srpskoj danas počinje isplata penzija za septembar kojom je obuhvaćeno 247.787 korisnika, saopšteno je Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske.

U Republici Srpskoj isplata se vrši za 202.995 korisnika, a van Republike za 44.792 korisnika prava.

Prosječna penzija za septembar iznosi 330,85 KM i predstavlja 40 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj.

Za isplatu penzije za septembar potrebno je 77,8 miliona KM u neto iznosu, odnosno 78,9 miliona KM u bruto iznosu.

Prosječna penzija za puni staž osiguranja iznosi 481,37 KM, što čini 58 odsto prosječne plate.

Najniža penzija za minimalan staž od 15 godina je 169 KM, a najveća penzija iznosi 1.687 KM.

Prihod po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u septembru je iznosio 57,6 miliona KM. Fondu je iz budžeta Republike Srpske doznačeno 14,16 miliona KM.

Isplata penzije za septembar privremeno je obustavljena za 2.113 korisnika zbog nedostavljanja potrebnih potvrda o životu i školovanju, a istovremeno, u skladu sa Zakonom o PIO, uključeno je 119 korisnika.

Broj korisnika u septembru, u odnosu na prethodni mjesec, veći je za 145, dok je u odnosu na decembar 2013. godine veći za 3.103 korisnika.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog