Zanimljivosti

Vodič kroz Prag za jedan dan

Prag je nezaobilazna destinacija kada se pominju jesenja putovanja. “Grad piva”, “Zlatni prag” ili “Grad 100 tornjeva” samo su neki od atributa koje ga krase.

PIVNICE

Češka je najveći konzument piva u svijetu  a svaka odrasla osoba u Češkoj dnevno popije litar piva.

Prag ima veliki broj starih pivnica u kojima posjetitelji mogu probati tradicionalna češka piva. Nedaleko od Starogradskog trga nalazi se pivnica “U Zlatého tygra”, mjesto gdje je češki predsjednik Vaclav Havel odveo Billa Clintona na piće 1994. Još jedan klasični lokalni pub jest “U Černého vola” (uzbrdo od dvorca), jedan od najboljih pubova u Pragu.

Pivnica “U Rudolfina” toči neke od najboljih točenih Pilsner Urquella i također poslužuje izvrsna jela.

Najpoznatija pivnica u Pragu je „U Flekù“ ili „Kod Fleka“, koja je osnovana 1499. godine. U njoj je nekoliko hrvatskih studenata osnovalo fudbalski klub “Hajduk”. Malo manje poznata je „U Kalicha“ ili „Kod vojnika Švejka“, na čijim se zidovima nalaze potpisi slavnih i poznatih osoba iz cijelog svijeta.


MUZEJI

U Pragu se nalazi mnogo muzeja a najpoznatiji od njih su Muzej Dvořáka, Muzej Smetane, Muzej stare češke umjetnosti (u Praškom dvorcu), Narodni tehnički muzej, Praški židovski muzej, Narodni muzej, Vojni povijesni muzej, Přaški muzej primijenjene umjetnosti, Europska umjetnost u Narodnoj galeriji grada Praga. 

Ukoliko niste muzejski tip u Pragu ćete uvijek naći nešto za sebe.

ZNAMENITOSTI

Razgledavanje grada najčešće počinje od Narodnog muzeja na Václavskim námestima ili Trgu Sv. Vaslava. Ovo je najduži trg u Pragu. Dug je čak jedan kilometer.

Nešto manji ali jednako važan praški trg jesu Staroměstské námesti ili  Stari gradski trg. Na pročelju stare Gradske vijećnice na Staroměstskom trgu nalazi se astronomski sat iz 15. vijeka - Orloj. On mjeri sve: vrijeme, dane, mjesečeve mjene, horoskop... 

Karlov most glavno je obilježje Praga. Izgrađen je davne 1357. g. na način da su se kamene kocke međusobno lijepile jajima. Čak 400 godina ovaj je most bio jedina veza između dvije obale Vltave i dvije gradske četvrti Starog Grada i Male Strane. 


Kada se krene lijevom obalom Vltave pogled odmah privuče dvorac Hradčany. Za njega  kažu da je najveći dvorac na svijetu u kojem se stanuje. Danas u njemu stanuje predsjednik Češke Republike.

Hradčanima dominira gotička katedrala sv. Vita, najveća crkva u Pragu.

Malo dalje, u Zlatnoj uličici sve su kućice male kao u bajci. Priča se da su ovdje navodno pod nadzorom Rudolfa II. alhemičari pokušavali proizvesti umjetno zlato. Najpoznatija u nizu ovih minijaturnih kućica je plava kuća pisca Franza Kafke. 

PREVOZ

Praški metro je brz način putovanja po Pragu. Karte možete kupiti na bilo kojoj stanici metroa, u hotelu, kioscima... Moguće ih je kupiti unaprijed, prilikom ulaska u metro potrebno ih je provući kroz za to predviđen stroj kako bi ih označili datumom i vremenom ulaska u metro.

Praški tramvaji su nešto sporije ali bolje prevozno sredstvo ukoliko želite da razgledate okolinu. Na svakoj tramvajskoj stanici nalazi se popis stanica svake tramvajske linije uz vozni red puta.

MJENJAČNICE

Najbolje bi bilo da češke krune kupite prije polaska, jer biste se u Pragu mogli namučiti dok nađete dobar kurs. Ako ipak to niste učinili, pri ulasku u mjenjačnice pripazite na provizije. Naime, gotovo sve mjenjačnice imaju natpis "No commission" ili "0% commission", ali to ne znači da zaista nemaju nikakvih naknada. Zato je najbolje pitati službenika na šalteru da li je prikazani kurs i konačan iznos koji ćete dobiti ili se on umanjuje. Ovo pravilo ne vrijedi samo za mjenjačnice, nego i za banke.

Ukoliko Vam se svidjelo sve navedeno odlučite jeftino otputovati u Prag posjetite ovu stranicu. 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog