EU integracije BiH

Izvještaj o napretku za 2014. godinu: Bosna i Hercegovina nije prevazišla zastoj u procesu evropskih integracija

Zamjenik šefa Sekcije za Bosnu i Hercegovinu u Generalnoj direkciji za proširenje Evropske komisije Georg Ziegler danas je predstavnicima civilnog društva u BiH predstavio rezultate iz Izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine za 2014. godinu.

Na sastanku koji je održan u Sarajevu, Georg Ziegler je naglasio da je Bosna i Hercegovina ostvarila vrlo ograničen napredak u ispunjavanju političkih kriterija i nije prevladala zastoj u procesu evropskih integracija, dok većina ostalih zemalja u regiji odlučno napreduje.

"Ovakva nezadovoljavajuća situacija je najvećim dijelom uzrokovana nedostatkom kolektivne političke volje vodstva u Bosni i Hercegovini. Učinkovitost i funkcioniranje političkih institucija na svim nivoima vlasti moraju biti unaprijedjene i hitno se mora uspostaviti funkcionalan mehanizam koordinacije o pitanjima EU-a ", izjavio je Ziegler.

Nevladine organizacije koje su prisustvovale prezentaciji djeluju u različitim oblastima, uključujući političku analizu, prava žena te manjina.

Evropska unija održava redovne konsultacije sa predstavnicima nevladinih organizacija i njihov vazan doprinos se traži prilikom pripreme godišnjih izvještaja o napretku za zemlje koje se žele pridružiti Uniji, rečeno je u saopštenju Delegacije EU u BiH.

piše: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog