Vijesti

U igri novi premijer Srpske

Marko Pavić, lider DNS, potvrdio „Novostima“ da će tražiti mandatara za sastav vlade. SNSD predlaže Željku Cvijanović, a DNS će Nedeljka Čubrilovića

Demokratski narodni savez tražiće od koalicionih partnera SNSD i SP da upravo DNS imenuje mandatara za sastav nove Vlade Srpske. Najviše šansi za tu funkciju, u ovom trenutku, ima potpredsjednik DNS Nedeljko Čubrilović, dok je manja vjerovatnoća da će se za ovo mjesto lično kandidovati lider partije Marko Pavić, saznaju „Novosti“ u vrhu DNS.

DNS, kao deo vladajuće koalicije u Srpskoj, koji očekuje ukupno devet od 44 mandata vladajućih partija u Narodnoj skupštini Srpske u novom sazivu, odlučan je da prvi put dobije mjesto mandatara.

Lider DNS Marko Pavić potvrdio je juče „Novostima“ da ova partija, po osnovu dogovora sa SNSD i SP i osvojenim mandatima, ima legitimno pravo da predloži mandatara.

Postignut je dogovor da DNS podrži kandidate SNSD za funkcije predsjednika Srpske i srpskog člana Predsedništva BiH, a da, po okončanju izbora, prvi bira sljedeću važnu funkciju u Srpskoj. Tako da smo izabrali premijersko mjesto - rekao je Pavić.

On je naglasio da DNS sa ovim stavom ulazi u predstojeće razgovore o formiranju vlasti u Srpskoj, koji će ubrzo početi. Prvi sastanci očekuju se odmah po zvaničnoj potvrdi rezultata izbora u Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Vrh DNS, kako saznajemo, isključuje mogućnost ulaska u koaliciju sa SDS.

Pavić nije želio da govori o potencijalnim kandidatima DNS za funkciju premijera RS.

O imenima je još rano govoriti - rekao nam je Pavić. Međutim, „Novosti“ u vrhu partije saznaju da je veoma mala vjerovatnoća da se Pavić lično kandiduje za ovu funkciju.

U SNSD kažu da su spremni za otvorene razgovore o svim temama sa koalicionim partnerima. Kako saznajemo u vrhu SNSD, ova partija pokušaće da sačuva premijersko mjesto i da za tu funkciju ponovo kandiduje aktuelnu premijerku Željku Cvijanović. U SNSD računaju da bi DNS u nekoj od opcija pristao i na funkciju predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, koju sada obavlja funkcioner SNSD Igor Radojičić i većim brojem ministarskih mjesta i drugih javnih funkcija.

Potpredsjednik DNS Nedeljko Čubrilović kaže, za „Novosti“, da ova partija polaže puno pravo na mjesto premijera Srpske.

Očekujemo brzo formiranje vlasti u Srpskoj. I naši koalicioni partneri imaju pravo da predlože mandatara. To su ozbiljne teme i o njima moramo ozbiljno razgovarati. DNS se afirmisao u treću partiju u Srpskoji to nam daje puni legitimitet prilikom formiranja vlasti - istakao je Čubrilović.

Dodik dobra, Ivanić loša vijest za Moskvu

Georgij Engeljgard, naučni saradnik Instituta za slavistiku RAN, smatra da je pobjeda Milorada Dodika dobra vest za Moskvu, dok pobjeda Mladena Ivanića ne bi usrećila Rusiju.

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ima podršku Moskve, jer je njegova vlada za Rusiju pouzdan partner. Osim toga, Dodik sprovodi, koliko je to moguće, dosljednu spoljnu politiku - navodi Engeljgard, uz procjenu da se Dodikova politika podudara sa strateškim interesima Rusije u Evropi.

Engeljgard ocjenjuje da moguća pobjeda Mladena Ivanića za srpskog člana Predsjedništva neće biti dobra vijest za Moskvu. Prema njegovoj tvrdnji, Ivanić ima „davnašnju, stabilnu reputaciju zapadnog čovjeka“.

Gospodin Ivanić je tokom posljednjih nekoliko godina jedan od glavih kritičara djelatnosti ruskih kompanija i praktično svih ruskih investicija u BiH. Zli jezici govore da on to čini uz sugestiju stranih ambasada u Sarajevu - navodi Engeljgard za „Glas Rusije“.

Izvor: Novosti
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog