Zanimljivosti

Najveći putnici svih vremena

Mnogi strastveni zaljubljenici u putovanja promijenili su naše gledanje na svijet koji nas okružuje.

Neki od njih odavno su u svim udžbenicima širom svijeta, a za neke možda još niste čuli. Predstavljamo vam najpoznatije putnike svih vremena:

Kristifor Kolumbo

Ovaj italijanski moreplovac i istraživač preplovio je Atlantik u potrazi za kraćim putem do Azije i tako slučajno otkrio Ameriku. Putovanje je ponovio nekoliko puta. Iako nije bio ni prvi ni najveći moreplovac, mnogi njegovo ime vezuju za sve što ima veze sa avanturama.

Rid Stouv

Ovaj neustrašivi putnik nedavno je okončao najduže putovanje morem u istoriji čovečanstva. 1.152 dana na njegovom jedrenjaku “Anne” je novi rekord, dok je ranije rekordno putovanje trajalo 1.067 dana.

Majkl Palin

Svoju karijeru započeo je kao član “Monti Pajtona”, da bi se kasnije preobratio u svjetskog putnika, čime je dokazao da još uvijek ima nade za mnoge od nas. On je prihvatio BBC-jev izazov za putovanje oko svijeta za 80 dana po uzoru na knjigu Žila Verna, a svoju avanturu okončao u roku od 79 dana i 7 sati.

Cijelo putovanje pretvoreno je u dokumentarni serijal koji se prikazuje širom svijeta i kojim je postavio osnove za mnoge putopisce.

Sjuancan

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Ovaj kineski monah doslovno je u sedmom vijeku proputovao cijelu Aziju kako bi pronašao korene Budizma. Ne samo da je obišao cijelu Kinu, Indiju i Avganistan, nego je i dokumentovao svoju avanturu, čime je postao jedan od prvih putopisaca u istoriji.

Džejms Kuk

Kuk je otkrio više teritorija, nego bilo koji drugi moreplovac na svijetu. Oplovio je dva puta zemaljsku kuglu i zabilježio podatke o svakom mjestu u kom se našao.

izvor: B92

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog