EU integracije BiH

Zaključci Savjeta u vezi sa Bosnom i Hercegovinom

Sastanak Savjeta za spoljne poslove održan je u Luksemburg, 20. oktobra 2014. godine a usvojili su sljedeće zaključke:

1.„Savjet pozdravlja ukupnu urednu provedbu izbora u Bosni i Hercegovini održanih 12. oktobra, naglašava presudnu važnost brzog formiranja vlasti i poziva bh. lidere da djeluju bez odlaganja kako bi se navedeno i osiguralo. Savjet podsjeća na svoje zaključke iz aprila 2014. godine i ponovno poziva domaće lidere da se odmah angažuju na širem setu pitanja kako bi se odgovorilo na izazove s kojima se zemlja suočava na svom putu evropskih integracija. Savjet potvrđuje svoju odlučnost da pruži aktivnu i snažnu podršku u navedenom procesu.

2. Savjet pozdravlja dalje prisustvo vojnih snaga Evropske unije u okviru Operacije Althea, s naglaskom na obuku i izgradnju kapaciteta, uz istovremeno zadržavanje sposobnosti da doprinese kapacitetima vlasti Bosne i Hercegovine za odvraćanje, ukoliko to situacija bude zahtijevala.  U tom kontekstu te imajući u vidu sveukupnu strategiju Evropske unije za BiH, Savjet potvrđuje spremnost Evropske unije da u ovoj fazi nastavi dalju izvršnu vojnu ulogu u podršci vlastima Bosne i Hercegovine na održavanju sigurnog okruženja, a u okviru obnovljenog mandata Ujedinjenih nacija. 

3. Savjet ponavlja svoju saglasnost za provođenje redovne revizije operacije, uključujući i reviziju na temelju situacije na terenu, s obzirom na napredak vezano za uslove u prilog realizaciji mandata. 

4. Evropska unija istovremeno ohrabruje vlasti Bosne i Hercegovine, uz podršku međunarodne zajednice, da ubrza svoje napore na rješavanju pitanja zbrinjavanja viška municije i drugih otvorenih pitanja“. 

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog