Opšti izbori 2014

Ko će sastaviti Vladu RS?

BANJALUKA - Iako u BiH, poslije izbora održanih 12. oktobra, Centralna izborna komisija još nije prebrojala sve glasove – političke kombinatorike uveliko su počele.

Sadašnji vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodka je na dobrom putu da, sa starim koalicionim partnerima, Demokratskim narodnim savezom (DNS) i socijalistima, sakupi stabilnu skupštinsku većinu i formira Vladu, ali su, po mišljenju opozicije - sve mogućnosti još otvorene.

Cilj je jasan - doći do 42 poslanika u Narodnoj Skupštini RS, a izvjesno je jedino da u budućoj skupštinskoj većini zajedno neće biti dvije političke partije koje su u RS dobile najviše glasova - SNSD i opoziciona Srpska demokratska stranka (SDS).

Na osnovu prebrojanih glasova, sa gotovo 90 odsto biračkih mjesta, SNSD je i dalje vodeća stranka u RS, a njen lider ubijeđen je da će sa svojim dosadašnjim koalicionim partnerima formirati i novu vlast. Za sada im i matematika ide naruku, jer, prema podacima CIK-a, ovakva koalicija bi imala 43 poslanika.

"Postoje razgovori. Samo su spekulacije da neko od te tri partije može da nešto radi, pregovara i dogovara sa ovima iz drugog bloka, to je, u svakom slučaju, jasno“, izjavio je Dodik za Radioteleviziju Republike Srpske.

Jasno je, bar kako je javnosti predstavljeno, da SDS i SNSD neće zajedno u skupštinsku većinu, pri čemu je SDS isključiv, jer je poziv za razgovor uputio svim političkim partijama osim SNSD, a u skladu sa stavom Predsjedništva stranke.

Mićo Mićić, potpredsjednik SDS, naglašava da ta stranka neće učestvovati u vlasti "po svaku cijenu". SDS računa i na to da će ponudom premijerskog mjesta uspjeti da pridobije koaliciju okupljenu oko DNS koja za sada ima osam mandata. I dok je lider DNS Marko Pavić, odmah poslije izbora, bio isključiv da od premijerske pozicije neće odustati, sada kaže da u toj partiji čekaju konačne rezultate i da prije toga neće davati nikakave izjave.

Rezultate čekaju i socijalisti, koji su spremi da razgovaraju sa svim parlamentarnim strankama, ali prednost daju SNSD zbog zajedničke plaforme i, kako kažu, dosadašnjih rezultata.

"Postoji spremnost u okviru partije da se razgovara i sa drugim akterima o tome šta treba da radi buduća vlast za dobrobit RS i svima su vrata otvorena", dodaje, međutim, Srđan Todorović, portparol SP.

Može se zaključiti da je ključ buduće Vlade, ko god da je formira, Marko Pavić i njegov DNS, ali, primjećuje RTRS, ništa manje značajnu poziciju, kako se čini, nema ni bošnjačka koalicija Domovina. Njoj, prema dosadašnjoj računici CIK-a, pripadaju četiri poslanička mandata, a očekuju ih još dva.

"Vjerujemo da bilo koja skupštinska većina neće biti moguća bez poslanika koji dolaze iz Domovine, odnosno iz Stranke demokratske akcije (SDA)", rekao je Ramiz Salkić.

Iz SDA ne žele još da otkrivaju kome će se prikloniti, ali ne kriju da žele ministre u Vladi Srpske. 

izvor: Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog