Opšti izbori 2014

Čiji je višak listića?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ponovo broji glasove na 19 biračkih mjesta. Od nekih biračkih mjesta do centrale u Sarajevu pojavilo se i do 260 glasova više, prenose Novosti.

U Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, u četvrtak će, u prisustvu izbornih posmatrača, ponovo biti brojani glasački listići sa 19 biračkih mjesta, od čega 11 u Republici Srpskoj, a osam u Federaciji BiH.

Ovo je odlučila Centralna izborna komisija BiH, koja je naložila ponovno brojanje, nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja podneo CIK BiH izvještaj, po kojem nije moguće verifikovati rezultate izbora na ovim biračkim mjestima, „jer postoje velika odstupanja na testu tačnosti“.

Portparol CIK BiH Maksida Pirić rekla je da je CIK odluku o ponovnom brojanju glasačkih listića na 19 biračkih mjesta donio zbog nepodudaranja podataka na zbirnim obrascima koje su sačinili birački odbori.

Kao primjer, ona je navela biračko mjesto 034B186 - osnovna izborna jedinica Banjaluka za Izbornu jedinicu tri za Narodnu skupštinu RS, gdje je birački odbor evidentirao 488 potpisa. To znači da je na tom biračkom mjestu trebalo da glasa i glasalo je toliko birača.

- Prilikom prvog brojanja evidentirano je da je u kutiji bilo 488 glasačkih listića, od čega 21 nevažeći neoznačeni listić i 26 nevažećih ostalih, što je ukupno 47 nevažećih. Na putu od glasačkog mjesta do glavne centrale za brojanje u Sarajevu, nekim čudom (!) dodat je 261 glasački listić, pa ih je na kraju bilo 702 - kaže Pirićeva.

NOVO BROJANjE

Naređeno je novo brojanje glasačkih listića za po jedno biračko mjesto u Gradišci, Zvorniku, Ugljeviku, Vlasenici, Srpcu, Foči, Nevesinju, Prijedoru, te za tri biračka mjesta u Banjaluci, a u pitanju su glasački listići za Narodnu skupštinu RS. Brojanje na po jednom biračkom mjestu ponoviće se i u Federaciji BiH, i to u Tuzli, Sarajevu, Jablanici, Čapljini, Čeliću i Travniku, te dva biračka mesta u Goraždu.

- Slične situacije su i na drugim biračkim mjestima za koje je naloženo ponovno brojanje - negdje je bio višak glasova, a negdje su glasovi nedostajali - istakla je ona.

CIK je juče saopštio da ima najave od glavnog kontrolora da će biti još prijedloga za ponovno brojanje glasačkih listića za određena biračka mjesta, a kako je rekla, zasad nije moguće precizirati o koliko biračkih mjesta je riječ.

Javnost u BiH je ogorčena sporošću rada CIK BiH i činjenicom da ni osmi dan od završetka izbora nisu poznati njihovi rezultati.

U međuvremenu CIK je šturo saopštio da su „trenutno u postupku utvrđivanja izbornih rezultata, što podrazumijeva objedinjavanje glasova sa redovnih biračkih mjesta, sa biračkih mjesta gdje su glasali birači u odsustvu, glasova birača koji su svoje pravo ostvarili posredstvom mobilnog tima, glasova birača koji su glasali poštom, glasova birača koji su glasali u Diplomatsko-konzularnim predstavništvima i glasova birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima“.

Član CIK BiH Ahmet Šantić rekao je da bi CIK mogao najdalje do četvrtka utvrditi i na svojoj internet-stranici objaviti nezvanične rezultate izbora u BiH, nakon čega počinje treći trodnevni rok za ulaganje prigovora.

Osim što je naredila ponovno brojanje na 19 biračkih mjesta u BiH, CIK je na posljednjoj sjednici naredila i otvaranje zaštitnih vreća na dva biračka mjesta u osnovnoj izbornoj jedinici Čelinac (035B006 i 035B018), jer su, navodno, u vreće upakovani obrasci sa rezultatima sa tih biračkih mjesta.Ukoliko obrazaca ne bude u vrećama, ponovo će se brojati glasački listići sa navedenih biračkih mjesta za sve izborne nivoe.

DODIK I IVANIĆ I DALjE VODE

U međuvremenu, nakon dva dana pauze, CIK je juče objavio „ažurirane“ rezultate izbora, prema kojima Milorad Dodik i dalje vodi na izborima za predsednika RS sa 9.590 glasova ispred Ognjena Tadića, a Ivanić na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH sa 1.939 glasova ispred Željke Cvijanović.

CIK će sljedeće, ažurirane rezultate, objaviti u srijedu u 14 časova.

izvor: Novosti

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog