BiH

Poslovno carstvo Hercegovca na pučini Pacifika

Hercegovačka škola ekonomije još jednom se potvrdila u praksi. Riječ je o Hercegovcu koji je svoje poslovno carstvo izgradio na pučini Tihog okeana (Pacifika).

Naime, Ekvadorska kompanija Pesquera Miriam S.A, u vlasništvu hrvatskog biznismena Vjekoslava Diega Miletića, prošlog vikenda je u Zamakona Yards brodogradilištu u španskom gradu Bilbau priredila pravu hercegovačku feštu povodom predstavljanja novog broda po imenu Ljubica.

Iz izvora bliskih Miletiću, Manager.ba saznaje da se radi o investiciji vrijednoj više od 40 miliona dolara. Brod je dizajniran i razvijen od strane tehničkog odjela španske firme Cintranaval - Defcar SL, a prema originalnim idejama samog Miletića. Dug je 90 metara i postiže brzinu od 18 čvorova. U unutrašnjosti se nalaze spremišni kapaciteti od 2.000 kubnih metara u koji stane i do 1.700 tona ribe.

Naime, Ljubica je specijalno dizajniran brod za potrebe ribolova kojim se ovaj hrvatski biznismen već dugi niz godina bavi. Brod Ljubicu karakteriše mrežni sistem širok 2 kilometra s dubinskim dosegom od 350 metara što ga čini idealnim za lov tune na prostranstvima Pacifika.

Svečanosti predstavljanja su, između ostalih, prisustvovali i lučki zvnaičnici, predstavnici lokalnih vlasti, brojni uzvanici iz svih djelova Južne Amerike kao i stotinjak prijatelja iz Hrvatske i rodne Hercegovine.

Ko je Vjekoslav Diego Miletić

Vjekoslav Diego Miletić uspješan je poslovni čovjek koji živi i radi u Ekvadoru. Rođen je u selu Grabovica blizu Jablanice gdje je završio osnovnu školu. Srednju školu završio je u Splitu, a školovanje nastavio u njemačkom gradu Hamburgu.

U potrazi za boljim životom otisnuo se u svijet nakon čega je doslovno uplovio u preduzetničke vode. Naime, ovaj čovjek danas posjeduje flotu od 4 broda sa zajedničkim kapacitetom od 6.500 tona uz pomoć koje uspješno lovi ribu diljem Pacifika.

Zbog snažnih veza s Međugorjem koje je njegova dugodišnja oaza mira svoju morsku flotu nazvao je sljedećim imenima: Kraljica Mira, Međugorje i Diva Maria, dok njegova najnovija investicija nosi ime njegove majke – Ljubice.

Kako i sam kaže uvijek se voli vraćati u svoju  zemlju gdje provodi i najveći dio svog godišnjeg odmora, a nemali broj puta se iskazao kao dobrotvor koji pomaže ljudima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Hrvatska i bh. javnost malo znaju o ovom uspješnom biznismenu. Štaviše, pravo je čudo kako je poduzetnička priča ovog kalibra ostala izvan granica domaćeg medijskog prostora. O kakvoj se investiciji radi pogledajte u videu!

izvor: manager.ba

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog