Republika Srpska

Banjaluka: Deficit težak 3,9 miliona KM

Rashodi u budžetu grada u prvih šest mjeseci bili su veći za 3,9 miliona KM od prihoda.

Navedeno je to u konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta grada od 1. januara do 30. juna ove godine, koji će odbornici razmatrati na sjednici Skupštine grada, koja je zakazana za 30. oktobar.

Kako je u izvještaju napomenuto, ovaj obračun je napravljen u odnosu na budžet grada za 2014. godinu koji je iznosio 130,36 miliona KM, a ne u odnosu na rebalans koji je Skupština grada usvojila krajem jula i kojim je budžet bio težak 131,6 miliona KM.

U izvještaju je navedeno da su prihodi u prvih pola godine iznosili 50,81 milion KM, a rashodi 54,73 miliona KM.

Iskazani višak rashoda nad prihodima rezultat je nižeg ostvarenja pojedinih poreskih i neporeskih prihoda u prvoj polovini 2014. godine u ukupnom iznosu od 5,4 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine - navedeno je u ovom izvještaju. Napomenuli su da je pad izvršenja prihoda naročito bio izražen u drugom kvartalu 2014. godine kao posljedica majskih poplava.

U najvećoj mjeri iskazani višak rashoda nad prihodima u budžetu prouzrokovalo je izvršenje sudskih izvršnih rješenja u prvom dijelu 2014, u ukupnom iznosu od oko 1,5 miliona KM, kao i rast izdataka za otplatu dugova, glavnice preuzetih kredita za 1,86 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine - stoji u izvještaju. Dodaje se da su ostali izdaci budžeta u posmatranom periodu izvršeni u približno istom iznosu kao i u istom periodu prethodne godine.

Imajući u vidu da je u julu realizacija poreskih i neporeskih prihoda porasla za oko pet odsto, te da su nedostajuća budžetska sredstva iznosila oko 900.000 KM, može se reći da je, zaključno sa julom 2014, stanje budžeta u značajnoj mjeri poboljšano - ističe se u izvještaju i dodaje da je zaduženost grada iznosila 112,71 milion KM.

Od toga je dug po dugoročnim zaduženjima iznosio 111,92 miliona KM, a dug po kratkoročnim zaduženjima 792.496 KM.

Pokrivanje

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da će teško prihodima pokriti rashode koje ćemo, kako je objasnio, imati do kraja godine.

Očekuju nas smanjeni prihodi i na kraju godine sigurno ćemo imati neku vrstu deficita. Trudićemo se da kroz rebalans on bude što manji - rekao je Gavranović. Dodao je da je u pripremi i nacrt budžeta za iduću godinu.

Očekujem da se otvori pitanje preraspodjele sredstava iz PDV-a preko Saveza opština i gradova sa Vladom RS čim ona bude konstituisana, jer je to najizdašniji prihod svih lokalnih zajednica - naveo je Gavranović.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog