Region

Albanski premijer tražio ključeve Beograda

Albanski premijer Edi Rama poslao je Vladi Srbije plan svoje posjete, koji je predviđao javni skup u Preševu i da mu gradonačelnik Beograda Siniša Mali uruči ključeve grada, piše beogradska "Politika", pozivajući se na izvore iz diplomatskih krugova.

List navodi da je Rama postupio suprotno običaju koji se primjenjuje prilikom posjete predsjednika i premijera stranih država i prema kome zemlja domaćin sastavi plan posjete i pošalje ga gostu na uvid prije posjete. 

Suprotno tom običaju, Rama je poslao plan posjete sa preciznom satnicom u kom je bez konsultacija sa Vladom Srbije taksativno naveo svoje aktivnosti tokom posjete. 

Taj potez Raminog kabineta, navodi "Politika", u Beogradu se tumači kao lukavi diplomatski manevar da bi se Vlada Srbije isprovocirala da otkaže dugo očekivanu posjetu albanskog premijera. 

Prilikom posjeta Srbiji drugih regionalnih lidera - predsjednika ili premijera Hrvatske, Mađarske ili Bugarske, dešavalo se da posjete gradove ili mjesta u kojima živi znatan broj pripadnika tih manjina, ali se nije dešavalo da se tom prilikom organizuje i politički skup ili da pošalju program posjete bez konsultacija sa srpskom Vladom. 

Dolazak Edija Rame u Beograd najavljivan je kao prva posjeta albanskog premijera Srbiji poslije 67 godina, jer je Enver Hodža bio posljednji albanski lider, koji je bio u Srbiji 1947. godine. 

Rama je trebalo da posjeti Beograd prije pola godine, ali je ta posjeta odgođena za nakon raspisivanja vanrednih izbora u Srbiji, a sada je odgođena za 11. novembar nakon političko-fudbalskog skandala. 

"Politika" navodi da je u tom skandalu, odnosno prekidu meča reprezentacija dvije zemlje, značajnu ulogu izgleda imao brat albanskog premijera, dok je sam premijer serijom neprimjerenih izjava ili optužbi na račun Srbije smanjio šanse za svoju posjetu Beogradu. 

Fudbalska utakmica između reprezentacija Srbije i Albanije prekinuta je 14. oktobra u Beogradu, nakon incidenta kada se pred kraj prvog poluvremena iznad terena pojavila mala letjelica sa zastavom takozvane velike Albanije. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog