Vijesti

Pao snijeg u Sarajevu

U Sarajevu i u Gorskom Kotaru pao je prvi snijeg. Olujni vetar i kiša pogodili Zagreb. Nevrijeme je haralo i u BiH i Sloveniji.

Prvi snijeg pao je u Sarajevu, a meteorolozi predviđaju da će u narednom periodu temperatura pasti ispod nule, prenosi Tanjug.

Meteoalarm je izdao žuto upozorenje za čitavu BiH u kojem je navedeno da je vrijeme danas "potencijalno opasno".

Na poručju Une i Sane oluja je prekinula napajanje strujom. Takođe, jak vjetar i kiša izazvali su probleme u snabdijevanju električnom energijom na području Prijedora, Banja Luke i Bosanskoj Dubici.

Vlašić je pobijelio, snijeg koji pada od jutros prekrio je ovu bosansko-hercegovačku planinu. Temperatura se spustila na nulu, a padavine se nastavljaju.

Zagreb

U Hrvatskoj se očekuje slabljenje i prestanak padavina, poslije podne i djelimično razvedravanje. Meteoalarm je, međutim, zbog nagle promjene vremena za cijelu zemlju, objavio niz upozorenja, uključujući i nekoliko crvenih, koji upućuju na izuzetno opasno vrijeme. 

Crveni alarm, odnosno upozorenje na izuzetno opasno vrijeme, oglašen je za Zagreb i širu okolinu, sjevernu Hrvatsku, Slavoniju i Baranju, kao i sjeverno Primorje i Istru. Upozorava se na moguće orkanske udare vjetra, koji bi na udare mogao duvati i brzinom od 120 kilometara na sat.

Iako su i za Liku, Gorski kotar i šire karlovačko područje najavljeni udari vjetra takođe do 120 kilometara na sat, u Meteoalarmu su procijenili da je u tim regijama na snazi narandžasti alarm, što znači da je vrijeme opasno.

"Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uslovima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijede uputstva...", navodi Meteoalarm.

Gorski kotar

Za Liku i Gorski kotar važi i upozorenje zbog snijega.

Nevrijeme je juče zahvatilo i Sloveniju i izavalo je veće probleme i saobraćaju i napajanju strujom pa su intervenisali i vatrogasci. 

Makedonske nadležne službe upozoravaju na moguće neopogode tek od večeras, dok je Sloveniju posle ponoći već zahvatilo nevreme, uz obilne padavine praćene jakim vetrom što je izazvalo teškoće u brojnim mestima.

Vatrogasci su imali najviše problema sa slomljenim drvećem i izvlačenjem vode iz podruma.

Prema upozorenju za područje Srbije, danas se očekuje jako zahlađenje, a uveče i noću na planinama snijeg.

U Vojvodini će povremeno duvati olujni sjeverozapadni vjetar, a narednih dana lokalno se očekuje i velika količina padavina.

izvor: Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog