Nauka

Prilično smrdljiva "eau de comete"

PARIZ - Pokvarena jaja, konjska mokraća, alkohol i gorki badem: to je mešavina mirisa koja se širi sa kometa, tvrde evropski naučnici.

Jedan od instrument sonde Rozete detektovao je čudne hemijske potpise na kometi 67P/Čurjumov-Gerasimenko od kada su se orbiter i repatica sastali prošlog avgusta u svemiru. 

Riječ je molekulima amonijaka, metana, vodonika-sulfida, vodonika-cijanida i formaldehida. 

"Kada biste mogli da pomirišete kometu, vjerovatno biste poželjeli da to nikada niste učinili", naveo je tim naučnika na sajtu Evrospke svemirske agencije (ESA), prenosi AFP. 

Pomenuti instrument - Rozina-DFMS, je spektometar masa koji analizira potpis gasa koji "koma", tj. glava komete, ispušta tokom svog približavanja Suncu. "Parfem 67P/C-G je prilično prodoran, miriše na pokvarena jaja (vodonik-sulfid) i konjušnicu (amonijak) i širi zadah koji bukvalno štipa za oči (formaldehid)", kazala je Katrin Altveg, naučnica zadužena za Rozinu. 

"Sve to pomiješano sa blagom aromom gorkih badema (vodonik-cijanid), daškom alkohola (metanol), mirisom nalik sirćetu (sumor-dioksid) i daškom slatkaste arome (ugljen disulfid) i imate "eau de comete", dododala je ona. 

Detektovanje, u ovom stadijumu, tako velikog broja različitih molekula iznenadilo je naučnike ESA koji su očekivali da će kometa, kada njena ledena površina počne polagano da se zagrijeva, ispuštati samo najnestabilnije molekule - ugljen dioksid i ugljen monoksid. 

Kometa 67P/C-G je predmet ambiciozne misije koja bi trebalo da rasvjetli misteriju porekla neumornih putnica sunčevog sistema. 

Rozeta se sastala sa kometom nakon prevaljenih šest milijardi kilometara i sada kruži oko nje, na udaljenosti od oko 400 miliona kilometara od Sunca. 

Orbiter će 12. novembra na kometu poslati robot File koji ima zadatak da na licu mesta obavi niz naučnih analiza. 

Sredinom avgusta iduće godine, kometa i Rozeta će biti na samo 185 miliona kilometara od Sunca, tj. na dosad najbližoj tački od naše zvijezde.

izvor: Tanjug 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog