Vijesti

Dodik: Američka ambasada direktno se uplitala u izborni proces

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da se Ambasada SAD u BiH direktno uplitala u izborni proces u BiH.

"Prema nama je koncentrisana ogromna mržnja određenih struktura u nastojanju da po svaku cijenu dođe do pada, prije svega mene, a potom i SNSD-a. Vidljivo je direktno miješanje /otpravnika poslova američke Ambasade u BiH Nikolasa/ Hila u izborni proces", rekao je Dodik sinoć za federalnu televiziju TV1. 

On je istakao da neprimjereno ponašanje američkog diplomate da se direktno miješa u izborni proces govori o tome da je Hil izgubio kompas. 

Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske, smatra da bi BiH trebalo da otkaže gostoprimstvo ljudima koji se bezočno miješaju u unutrašnja pitanja, a pogotovo u izborni proces jedne zemlje. 

On tvrdi da je međunarodni faktor u BiH imao svoje favorite i da je nesumnjivo bio na strani opozicije. "Od tih favorita jedino je prošao /predsjednik PDP-a Mladen/ Ivanić, a svi drugi, poput /potpredsjednika SDS-a Ognjena/ Tadića, /predsjednika SBB-a Fahrudina/ Radončića i /lidera HDZ-a 1990 Martina/ Raguža su propali", rekao je Dodik. 

Dodik je naglasio da se taj međunarodni intervencionizam pokazao veoma neuspješnim i da niko ne može očekivati da će oni biti blagonaklono prihvaćeni od novih struktura vlasti. 

On je ocijenio da su SNSD i njegovi koalicioni partneri - DNS i SP nesumnjivi pobjednici na opštim izborima, što pokazuje i činjenica da su jedini u regionu treći put uspjeli dobiti povjernje građana. 

"Činjenica da SNSD, zajedno sa koalicionim partnerima, može da formira vlast na nivou Republike Srspke govori o povjerenju naroda u dosadašnju vlast. Uprkos tome što smo imali malo slabiji rezultat, možemo da formiramo vladu", rekao je Dodik i istakao da je opozicija dobila koji mandat više, ali da i dalje ostaje opozicija. 

Kada je riječ o izbornim rezultatima za nivou BiH, Dodik je naveo da SNSD i dalje ostaje vodeća partija iz Republike Srpske sa najvećim brojem poslanika. 

Prema njegovim riječima, na nešto slabije rezultate uticale su i subjektivne slabosti u stranci o kojima će u SNSD-u biti riječi, nakon formiranja vlasti. 

Dodik je naveo da je SNSD na području Livanjskog kantona ostvario dobar rezultat i da je osvojio jedan direktan mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te da će i u Domu naroda imati veći broj delegata. 

Komentarišući izborne rezultate koalicije "Domovina", Dodik je rekao da je bilo perioda kada je SDA imala i veći broj poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

"Spremni smo da sarađujemo sa svakim ko poštuje Ustav, zakone i institucije Srpske", poručio je Dodik. 

Komentarišući izborne rezultate u Federaciji BiH, Dodik je rekao da je već ranije bilo poznato da slabi uticaj SDP-a BiH, ali da niko nije očekivao da će to biti politički debakl. 

"Ogroman broj glasača SDP-a operdijelio se za Demokratski front", rekao je Dodik i istakao da treba računati i na značajnu ulogu SBB-a, ali da je nesumljivi pobjednik SDA. 

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog