Kultura

Otvoren beogradski sajam knjiga

BEOGRAD - U Beogradu je večeras otvoren 59. međunarodni sajam knjiga, na kojem će se predstaviti 500 izlagača iz Srbije i inostranstva, dok će štand Republike Srpske biti u znaku Branka Ćopića.

Sajam, koji se održava pod sloganom "Vrijeme je za knjigu", otvorili su kineski pisac Liu DŽenjun, čija je zemlja počasni gost sajma, i srpski pjesnik Milosav Tešić.

Dženjun je rekao da je ovaj sajam simbol kulture i da mu je veliko zadovoljstvo što će Kina i Srbija produbiti međusobno razumijevanje, jer je književnost najbolji način da se razumije narod i nacija.

On je naveo da je tradicionalno prijateljstvo Srbije i Kine duboko.

Podsjećajući da se trenutno u svijetu vode razni ratovi, Dženjun je rekao da je čitanje književnih djela jedan od načina da sukobi spriječe.

Srpski pjesnik i član Srpske akademije nauke i umetnosti Milosav Tešić rekao je da ovaj sajam pokazuje koliko je Srbija otvorena prema kulturama drugih naroda.

On je naveo da Kina ima ogormno kulturno nasljeđe i tradiciju, koji se razlikuju od srpske i evropske.

Tešić je ukazao da se mali narodi, poput srpskog, i njihova kultura nalaze u nezavidnom položaju u svijetu koji je globalistički ustrojen i sa opšteprihvaćenim načelima, te da im prijeti opasnost da se izgube.

Zbog toga se, kaže Tešić, mora čuvati srpski vukovski jezik, ali ujedno i da se proširuju njegove izražajne mogućnosti.

On je naveo da srpski jezik treba da prima od drugih jezika samo ono što ga ne narušava i dodao da je potrebno da to kulturno preuzimanje bude korisno za obje strane.

Na ovogodišnjem sajmu počasni gost - Kina predstavlja se sa više od sto izdavača iz 71 izdavačke kuće sa 12 kineskih pisaca i naučnika i 5.000 naslova, a na ovoj najznačajnijoj književnoj manifestaciji u regionu, koja će trajati do 2. novembra, učestvuje veliki broj stranih izlagača, među kojima iz BiH, Angole, Austrije, Velike Britanije, Indije, Irana, Francuske, NJemačke i Rusije.

Ovogodišnji sajam se održava u znaku tri ključne godišnjice za srpsku kulturu i istoriju - 200 godina od izlaska prvih djela Vuka Karadžića - Pismenice i Narodne pjesmarice, 150 godina od rođenja Branislava Nušića i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Na sajmu će biti uručene nagrade Međunarodnog sajma knjiga, među kojima je tradicionalna nagrada "Dositej Obradović", koja se svake godine dodjeljuje izdavaču za doprinos promociji srpske književnosti.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija sutra će otovriti svečani program povodom predstavljanja Republike Srpske na sajmu, gdje će se Srpska predstaviti sa 73 knjige od 33 izdavača iz Srpske.

Štand Srpske jeu znaku Branka Ćopića, gdje na jednoj strani dominira velika Ćopićeva fotografija, a na drugoj prostor za promocije naslovljen i uređen kao njegova knjiga pod nazivom "Bašta sljezove boje".

Objedinjeni reprezentativni nastup Republike Srpske i ove godine organizuje Predstavništvo Republike Srpske, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture, u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom i Udruženjem izdavača Republike Srpske.

U subotu, 1. novembra, u 14.00 časova biće dodijeljena Povelja uspjeha izdavaču najtraženije knjige iz Republike Srpske na ovom sajmu u Beogradu.

Svoja izdanja na sajmu će predstaviti i Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka-Beograd, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, Udruženje izdavača Republike Srpske.

Paralelno sa sajmom knjiga, na Beogradskom sajmu će biti organizovani već tradicionalni Sajam učila i Sajam obrazovanja "Zvonce".

Cijena ulaznica iznosi 250 dinara /oko dva evra/. Sajam će biti otvoren svakog dana od 10.00 do 21.00 čas.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog