Kultura

Promocija publikacije "Svetlost u mraku Prvog svetskog rata" u Muzeju savremene umjetnosti

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u srijedu, 29. oktobra 2014. godine u 19 časova, u okviru pratećeg programa izložbe “Svetlost u mraku Prvog svetskog rata -Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji”, biće održana promocija istoimene publikacije autorke Ljubice Miljković, muzejske savjetnice Narodnog muzeja iz Beograda. Publikacija je izdanje Narodnog muzeja iz Beograda i objavljena je u srpskoj i engleskoj verziji.

Baveći se pojavom srpskog impresionizma na početku XX vijeka, u okolnostima Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, autorka daje iscrpan prikaz njegovih razvojnih faza i pruža uvid u stvaralaštvo Nadežde Petrović, Milana Milovanovića, Koste Miličevića i Mališe Glišića, njegovih začetnika i vodećih protagonista.

Izložba “Svetlost u mraku Prvog svetskog rata” u Muzeju savremene umjetnosti RS otvorena je 2. oktobra i trajaće do 2. novembra 2014. godine, pa je promocija publikacije još jedna prilika za svu zainteresovanu publiku, koja do sada nije pogledala ovu impresivnu postavku, da se uz autorsko tumačenje upozna sa vrhunskim dometima impresionizma koji su označili početak moderne u srpskom slikarstvu.

O publikaciji i izložbi, pored Ljubice Miljković, govoriće i istoričari umjetnosti Nikola Kusovac (Beograd) i Vidosava Grandić (Banjaluka). Kao stručnjak za srpsko slikarstvo XIX i XX vijeka, Nikola Kusovac je stekao zvanje muzejskog savjetnika i bio dugogodišnji šef Odjeljenja za istoriju umjetnosti Narodnog muzeja u Beogradu. Objavio je oko 2.000 stručnih i naučnih tekstova, među kojima i monografije o slikarima Jovanu Popoviću, Đuri Jakšiću, Katarini Ivanović, Đorđu Krstiću, Stevanu Todoroviću i Paji Jovanoviću. Autor je i koautor više od 800 izložbi priređenih u Beogradu, širom Srbije, bivše Jugoslavije i u inostranstvu. Vidosava Grandić je u svojoj dugogodišnjoj karijeri radila kao kustoskinja i direktorka Umjetničke galerije u Banjaluci, a potom je bila i direktorka „Doma kulture“, današnjeg Kulturnog centra Banski Dvor. Autorka je monografija slikara Božidara Nikolića, Špire Bocarića, Pere Popovića i Dušana Simića. Dobitnica je nagrade „Zlatni grb“ Grada Banja Luke za postignuta ostvarenja u oblasti kulture.

Ljubica Miljković je istoričarka umjetnosti, muzejska savjetnica i kustoskinja Zbirke jugoslovenskog slikarstva XX veka u Narodnom muzeju u Beogradu. Autorka je brojnih izložbi jugoslovenskog slikarstva XX vijeka, od kojih se izdvajaju Svetlost u mraku Prvog svetskog rata – Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji, Marko Murat, Osnivači „Lade“, 100 vrhunskih dela hrvatskih umetnika iz kolekcije Narodnog muzeju u Beogradu, kao i monografija o Leposavi Beli Pavlović i mnogih drugih značajnih projekata. Autorka je posljednje koncepcije stalne postavke Narodnog muzeja u Beogradu, koja se odnosi na Zbirku jugoslovenskog slikarstva XX veka, kao i antologijskog pregleda Srpsko slikarstvo XX veka, priređenog povodom prelaska u novi milenijum.

 

Autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog