Republika Srpska

Prezentovan projekat izgradnje autoputa Banjaluka-Split

U Banjaluci je danas prezentovan projekat izgradnje autoputa Banjaluka-Split, čija je dužina 186 kilometara.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je za Republiku Srpsku izgradnja ovog autoputa izuzetno važna.

"Za završetak izgradnje autoputa potrebno je pet do sedam godina, dok za zatvaranje finansijske konstrukcije i izradu neophodne dokumentacije treba 10 do 12 godina", rekao je Čubrilović novinarima.

On je izrazio nadu da će se u dogledno vrijeme započeti sa realizacijom ovog projekta.

Direktor "Autoputeva Republike Srpske" Dušan Topić naglasio je da bi izgradnja trase autoputa Banjaluka-Split kroz Republiku Srpsku, u dužini od 99,2 kilometara, koštala oko 1,5 milijardi evra.

"'Autpoutevi Republike Srpske' provode niz aktivnosti na pripremi još jednog velikog infrastrukturnog projekta od velikog značaja za Srpsku, BiH i region, a riječ je o nastavku autoputa Gradiška-Banjaluka, odnosno dalje prema jugu", rekao je Topić.

On je naveo da je interes za realizaciju ovog projekta pokazalo nekoliko regionalnih i evropskih kompanija, ali da su najodlučniji bili predstavnici kineske kompanije "Sinohidro".

Direktor "Cesta Federacije BiH" Filip Vujeva rekao je da je sačinjena projektna dokumentacija za trasu autoputa Banjaluka-Split koja prolazi kroz Federaciju BiH.

"Ova saobraćajnica je veoma značajna za privredni razvoj cijele BiH. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama krenuti u realizaciju ovog projekta", naglasio je Vujeva.

Prezentaciji projekta prisustvovali su i predstavnici Ambasade Hrvatske u BiH.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog