Nauka

Kičmena moždina može da se obnovi

Hirurzi u Poljskoj, u saradnji sa naučnicima iz Londona, izveli su pionirsku terapiju transplatacije ćelija iz nosne šupljine u kičmenu moždinu, koje obnavljaju ćelije paralizovanom pacijentu.

Zahvaljujući pionirskoj terapiji transplantacije ćelija iz nosne šupljine u kičmenu moždinu Darek Fiduka (40), koji je bio paralizovan od grudi najniže, ponovo hoda uz pomoć specijalizovanih pomagala. Liječenje, prvo ovakvo u svijetu, izveli su hirurzi u Poljskoj u saradnji sa naučnicima iz Londona.

U tretmanu su korišćene specijalne (OECs) ćelije koje formiraju čulo mirisa. Ove ćelije omogućavaju nervnim vlaknima da se konstantno obnavljaju. U prve dvije operacije, hirurzi su odstranili takozvane mirisne sijalice i posebno uzgajali ćelije da bi ih dvije nedjelje kasnije transplantirali u kičmenu moždinu.

"Nevjerovatno je vidjeti kako kičmena moždina može da se regeneriše", izjavio je doktor Pavel Tabakov, koji je vodio poljski istraživački tim. "Nešto što je decenijama bilo nemoguće, sada postaje realnost".

Prije liječenja, Fiduka je bio paralizovan skoro dvije godine, a već poslije tri mjeseca od transplantacije je primjetio promjene nabolje kada su se formirali mišići na njegovoj lijevoj butini. Šest mjeseci nakon operacije on je mogao da načini kratke i privremene korake uz pomoć šipke za koju se držao i proteze na nogama koje mu pomažu tokom fizikalne terapije. Dvije godine poslije liječenja, on može da hoda uz pomoć šetalice. Vratio mu se osjećaj u bešici, crijevima i dio seksualne funkcije.

Profesor Guf Rajzman, šef neuralne regeneracije na Koledž univerzitetu u Londonu koji je vodio britanski istraživački tim rekao je da je uspjeh ovog čovjeka "impresivniji od onog kada je čovjek hodao po Mjesecu".

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog